szándékos károkozás?

2021.04.08. 16:29

Hackertámadások miatt lerobbant a francia távoktatási rendszer

Újabb hackertámadások érték egymás után a harmadik nap a francia közoktatás távoktatási rendszerének (Cned) szerverét, amelyet a koronavírus-járvány bezárt iskolák tanulói és oktatói használnak – jelezte csütörtökön a francia oktatási tárca.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tájékoztatás szerint a Cned valamennyi internetes oldalát érinti a támadás.

A párizsi ügyészség szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Cned oldalainak sorozatos informatikai támadásai miatt, amely mögött a hatóság feltételezése szerint szándékos károkozási szándék áll.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter már kedden úgy vélte, hogy „egy külföldről érkező nagyon erős informatikai támadásnak” van kitéve a távoktatási rendszer, de nem mondta el, hogy melyik országot gyanúsítja.

A tárca közölte, hogy az ügyészség mellett az informatikai rendszerek biztonságáért felelős országos ügynökség is vizsgálatot indított az ügyben.

A járványhelyzet miatt keddtől egy év után ismét az egész országban bezártak az iskolák, s a héten távoktatásban folytatódik az oktatás, majd két hét tavaszi szünet lesz. A kisiskolások árpilis 26-án visszatérnek a tantermekbe, a középiskolások még egy hétig távoktatásban részesülnek, mielőtt májustól számukra is személyes jelenléttel folytatódik az oktatás.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!