Mindenütt jelen

2021.04.11. 15:00

Hogyan kerül a mesterséges intelligencia a pénzügyeinkbe?

A trend a hazai startupok körében is felfelé ívelő pályán mozog, melyet számos ígéretes, világszinten is élenjáró eredmény igazol.

Forrás: Shutterstock

A Start it @K&H inkubátorprogramban részt vevő csapatok többek között a mesterséges intelligencia segítségével újítják meg a kriptokereskedést, a könyvelést és a videójátékok világát. A K&H innovatív megoldásai pedig a pénzügyi folyamatokat és platformokat helyezik új alapokra – hangzott el a Startup Szerda eseményen.

A mesterséges intelligencia (MI) jelentőségét mi sem igazolja jobban, minthogy világszinten folyamatosan nő az MI területen a kutatás-fejlesztésre szánt befektetések összege. A Stanford Egyetem 2021-es, mesterséges intelligencia indexe alapján 2020-ban 9,3 százalékkal több fejlesztésre szánt forrás állt rendelkezésre, mint egy évvel korábban. A járvány következtében pedig még inkább felértékelődik ez a technológia az orvosi kutatások, gyógyszerfejlesztések, illetve az oktatás területén is. A trend felerősödése az üzleti életben is tetten érhető, mivel

segítségével óriási mennyiségű adat feldolgozására nyílik lehetőség,

ami a gyorsan változó ügyféligények kiszolgálását teszi lehetővé. Emellett képes arra, hogy az automatizálható folyamatokat elvégezze, így a munkavállalók egyrészt tehermentesíthetőek, másrészt több idejük marad a kreatív, magasabb hozzáadott értékkel bíró tevékenységekre.

MI alapon

„Az MI alapú megoldások egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a startupok életében is. Ez egy rendkívül innovatív, ám speciális szaktudást igénylő terület, amelyet nehéz elsajátítani, ezért viszonylag kevesen értenek hozzá. A szaktudás bővítésével ugyanakkor szektortól függetlenül, akár egy-egy termék vagy szolgáltatás részeként, kiegészítéseként is alkalmazható, így nagy lehetőségeket rejt. A Start it @K&H inkubátorprogramban többek között ezeknek az előremutató innovációknak a megvalósításához, finomhangolásához, ismertségük növeléséhez szeretnénk hozzásegíteni a startupokat annak érdekében, hogy egyre többen alkalmazzák sikerrel a technológiát, és még több úttörő, hazai megoldás könnyíthesse meg az életünket” – mondta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője a Start it @K&H szakmai partnerségével megvalósuló Startup Szerda eseményen, amely a starupokat érintő leginkább aktuálisabb témákat dolgozza fel. A legutóbbi alkalmon a mesterséges intelligencia térnyeréséről volt szó, ahol a Start it @K&H inkubátorban fejlődő csapatok is bemutatták saját MI projektjeiket.

Kriptotőzsdézés mesterséges intelligenciával

A Start it @K&H egyik csapata, a Graines de Boss francia startup versenyen is díjazott B-cube.ai egy mesterséges intelligencia alapú szoftverrel újítja meg a kriptovaluta kereskedést. A teljesen automatizált kriptovaluta-kereskedő platformon a tőzsdézést mesterséges intelligencia optimalizálja.

A botok folyamatosan monitorozzák a piacot, és képesek arra, hogy valós időben hajtsák végre a tranzakciókat. Az alkalmazott mesterséges intelligenciának köszönhetően a szoftver előnye, hogy a hagyományos algoritmusokkal szemben folyamatosan fejlődik, és képes a tanulásra.

A könyvelők jobbkeze: iBookr

A Start it @K&H csapata által létrehozott iBookr a kkv-k és a könyvelők munkáját egyaránt megkönnyítheti. Rendszerük által teljesen automatizálhatóvá válik a kis- és középvállalkozások pénzügyeinek kezelése, a könyvelők számára pedig komplex megoldást nyújt, amivel egy szakember munkakapacitása akár a hatszorosára is nőhet. A mesterséges intelligencia többek között a digitalizált adatok értelmezésében, a számlák kategorizálásában és lekönyvelésében segít.

Fridai – a nappalidba költözik, és élménnyé teszi a videójátékot

Az egész gamer világot felforgathatja a Start it @K&H csapatának mesterséges intelligencia alapú fejlesztése, a Fridai hangalapú virtuális játékasszisztens.

A startup újdonsága kifejezetten az online játékok támogatásához készült, hogy használatával a játékosok figyelmét ne zökkenthessék ki a menet közben felmerülő kérdések, mert az asszisztens folyamatosan válaszol ezekre, segít, ha a játékos nem emlékszik valamire, vagy elakadt, továbbá felvázolja a további lehetséges lépéseket is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!