Járvány

2020.05.04. 12:30

Honnan tudhatjuk, hogy kiberbűnözővel van dolgunk?

Fontos: az online támadást, csalást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat weboldalán kell bejelenteni.

Forrás: Shutterstock

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda felderítése szerint folyamatosan támadják világszerte a kiberbűnözők az otthon dolgozók vagy tanulók számítógépeit. A magyar polgári titkosszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete már hetek óta ugyanerre figyelmeztet. A bűnözők eddig zömmel az adathalászatot gyakorolták, újabban veszélyesebb vizekre eveztek.

A koronavírus-járvány miatt megnőtt a jelentősége az otthoni munkavégzésnek, illetve a távoktatásnak, ezáltal a számítógépek magánhasználatának, figyelmeztet az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), ráirányítva a figyelmet, hogy a home office egyben a kiberbűnözők kedvét is meghozta. A Covid-19-járvánnyal ugyanis

látványosan megnőttek a számítógépek elleni kibertámadások is.

Ezek eleinte kimerültek adathalászatban, főleg banki adatok megszerzése érdekében, ám napjainkra már megszaporodtak a zsarolólevelek is – írja a Magyar Nemzet.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) már hetek óta figyelmeztet a támadásokra és az otthon dolgozás rejtett veszélyeire. A titkosszolgálat szakemberei úgy tapasztalják, a kiberbűnözők az új koronavírus miatt kialakult helyzetet különféle módszerekkel próbálják kihasználni. Olyan, az emberek fokozott érdeklődésére épített megtévesztő technikákat alkalmaznak, amelyek a közeljövőben is megfelelő alapot jelenthetnek nekik a pandémiát felhasználó támadá­saik során.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – nemzetközi partnereivel együttműködve – folyamatosan figyelemmel kíséri a globális kibertérben zajló, új koronavírussal összefüggő online támadásokat és fenyegetési trendeket. A megelőző intézkedések ebben az időszakban is kiemelt fontosságúak.

Áttértek a zsarolásra a kiberbűnözők

A távmunka jelen helyzetben sok munkáltatónak biztosíthat megoldást az üzletfolytonosság fenntartására, azonban a kiberbiztonsági szempontokról, a biztonságtudatos magatartásról az ilyen munkavégzés során sem szabad megfeledkezni, fogalmaznak a magyar szakemberek. A szervezet távoli munkavégzésre történő átalakítása ugyanis sérülékennyé teheti a munkahelyi infrastruktúrát, ezért kiemelten fontos a megszokott IT-biztonsági alapelvek megtartása az otthonról végzett munka bevezetése után is.

Az NBSZ NKI weboldalán

részletes ajánlásgyűjtemény érhető el azon szervezeteknek, amelyek a jelenlegi helyzetben azonnali megoldást akarnak találni a biztonságos home office-ra.

Amennyiben a járvánnyal összefüggésben online támadást, csalást tapasztal valaki, kérik, haladéktalanul jelentse be az NBSZ NKI weboldalán elérhető úgynevezett incidensbejelentő űrlapon, vagy e-mail üzenetben a [email protected] címen.

Az FBI, valamint annak IC3 (Internet Crime Complaint Center) központja is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírussal összefüggő kiberfenyegetettségek alakulását. A szervezet a napokban figyelmeztetést adott ki a home office kapcsán. Az amerikai nyomozók szerint az elmúlt hetekben jelentősen nőtt az otthoni munkavégzőket érő támadások, illetve az online zsarolások száma. A kiberbűnözők elektronikus leveleket küldenek arról, hogy a címzettől privát fotókat, videókat sikerült megszerez­niük, és ha nem fizet, akkor közzéteszik a felvételeket az interneten.

Honnan lehet tudni, hogy kiberbűnözővel van dolgunk?

Onnan, hogy ismeretlenektől érkeznek levelek, amelyek sokszor tele vannak nyelvtani hibákkal. Az e-mailekben felhasználónevek, jelszavak is szerepelhetnek, korábbi adatszivárgások után nyilvánosságra került adatbázisokból. Zsarolás, fenyegetés van a levelekben. A bűnözők általában 48 órát adnak a váltságdíj kifizetésére, és sürgetik azt. Többnyire bitcoinban vagy más kriptovalutában követelik az összeget.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!