Járvány

2020.04.23. 06:00

Ismert DJ-k neve alatt terjesztenek rosszindulatú fájlokat

Reklámszoftverek és trójai vírusok járnak a híres előadók streamjeinek nyomában.

Forrás: Shutterstock

A kialakult helyzetben óriási változások történtek az elektronikus zeneiparban. Miután a nagyszabású zenei események, mint például a Coachella, az Ultra, az SXSW, a Glastonbury és a Time Warp vagy elmaradnak, vagy későbbi időpontra halasztották őket, néhány híres előadó pedig az online térbe költözött, és streaming szolgáltatásokon – például a Facebook Live-on, a YouTube-on vagy akár a Twitch-en – keresztül szórakoztatja közönségét.

A felhasználóknak azonban óvatosaknak kell lenniük, ha le akarják tölteni a DJ-k streamek során megkedvelt számait,

ugyanis kutatók rosszindulatú fájlokat találtak a DJ Mag magazin rangsora szerint a világ leghíresebb DJ-inek – többek között olyan globális szupersztárok, mint David Guetta és Calvin Harris – számaiban.

Változóban van az éjszakai élet: a DJ-knek és a promótereknek új ötletekkel és módszerekkel kell előállniuk, ha valahogy folytatni kívánják a tevékenységüket. Az eredetileg március 23-ára tervezett Ultra zenei fesztivál például az online térbe költözött, a szervezők pedig bejelentették, hogy egész hétvégén át élőben közvetítenek zenei programokat. Mivel az ilyen események elősegítik a pozitív életszemléletet és hangulatjavító hatással bírnak a kényszerű bezártság alatt, jelentősen megnőtt a részt vevők száma.

Az elmúlt hetekben az internetes adatforgalom ugrásszerűen megnövekedett, ugyanis rengeteg mindennapos tevékenység, mint például a barátokkal való találkozás az online térbe került át. Az online térben töltött több idő az adatátviteli sebességre is hatással lehet, ezért rosszabb lehet például a streamelés minősége, pufferelés vagy hosszabb betöltési idő tapasztalható.

Ezt többek között azzal lehet elkerülni, ha letöltjük a kívánt zenét és offline módban hallgatjuk meg, főleg, ha a streamelés élvezhetetlen.

Nagyon kellemetlen meglepetésekkel szembesülhetünk, ha nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy milyen forrásból származik a zene.

A Kaspersky kutatói elemezték a DJ Mag által összeállított Top 100 DJ-t tartalmazó listát, és megállapították, hogy igencsak óvatosan kell hozzáállni az elektronikus zene internetről való letöltéséhez. A kutatás szerint David Guetta, Alan Walker, Dj Snake, Calvin Harris és Martin Garrix nevét használják a legtöbbször a kiberbűnözők a rosszindulatú fájlok terjesztéséhez az elektronikus zene rajongóinak érdeklődését kihasználva.

A fájlok többféle fenyegetést tartalmaztak, többek között reklámszoftvereket és kártékony trójai vírusokat, amelyeket adatok megsemmisítésére, blokkolására, módosítására vagy másolására, vagy a számítógépek, illetve a hálózatok működésének megzavarására használtak.

Amint a kutatásunkból is kiderült, a rosszindulatú programokat gyakran rejtik ilyen fájlok mögé, ezért az embereknek további intézkedéseket kell tenniük, hogy megvédjék magukat a lehetséges fenyegetésektől – jelentette ki Anton Ivanov, a Kaspersky biztonsági elemzője.

A Kaspersky a következőket javasolja az elektronikus zenét játszó kedvencek kényelmes hallgatásához:

• Ellenőrizze kétszer is az előadó legújabb számait, és figyeljen oda a számok és mixek nevére. Ha a fájl neve gyanúsnak tűnik, vagy még sosem hallott az adott számról, ne töltse le.

• Az offline zenehallgatáshoz megbízható forrásokból, például a Spotifyról vagy az Audiomackről próbáljon meg zenét letölteni.

• Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Security Cloud szoftvert, amely fenyegetések széles köre ellen biztosít átfogó védelmet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!