Egy korszak lezárul

2020.01.14. 12:12

Itt a vége! Holnap figyelmeztetés jelenik meg a számítógépeken

Hiába minden árleszállítás, riogatás, utolsó figyelmeztetés – sokan a mai napig még Windows 7-es operációs rendszert használnak.

Forrás: Shutterstock

A Windows 7-es stabil, megbízható operációs rendszer – volt. Mikor a Microsoft 2009. október 22-én kiadta, azt vállalta, hogy 10 évig terméktámogatást nyújt a rendszerhez. A helyébe lépő Windows 10 elődje minden jó tulajdonságát ötvözi, éveken át ingyen lehetett áttérni rá, mégis a felhasználók negyede a mai napig az öreg 7-est futtatja a gépén.

Infographic: A Quarter of Computers Still Run on Windows 7 | Statista

Bár az operációs rendszer továbbra is rendelkezésre áll, a mai nap az utolsó, amikor a Microsoft technikai támogatást, szoftveres frissítést és biztonsági javításokat nyújt a 7-esnek. Ma még állítólag kijavítanak egy, az utolsó pillanatban fellelt óriási biztonsági szakadékot, aztán hivatalosan is elengedik az oprendszer „kezét”, s

holnap minden felhasználójának teljes képernyős figyelmeztető ablakkal hívják fel a figyelmét a további használat kockázataira.

A Windows 7-es PC-k éppenséggel továbbra is működnek, ám kiemelt biztonsági kockázatot jelentenek. Ezekre a kockázatokra próbálja a Microsoft felhívni a felhasználók figyelmét, a régi gépeken felugró ablakkal.

Legutóbb tavaly októberben, az itt található részletes cikkben foglaltuk össze, hogy mit kell tenni, mert tényleg nyugdíjba vonul a Windows 7.

Mi jön ezután?

A Microsoft támogatói oldala szerint ez a figyelmeztetés az egész ablakot elfoglalja, és csak azután tűnik majd el, hogy a felhasználó valamit választ a felkínált lehetőségek közül. Az üzenetek csak az otthoni és vállalati felhasználók gépein jelennek meg – írja a G Data.

Az üzenet az utolsó, december 10-én kiadott biztonsági frissítéssel került a felhasználók számítógépére. A teljes ablakos figyelmeztetés azt írja le a felhasználóknak, hogy

számítógépük sérülékenyebb a kártevőkkel és vírusokkal szemben, mert nincs többé biztonsági támogatás

a rendszerükre. Az üzenet szerint a Microsoft javasolja, hogy egy új számítógépen használják a Windows 10-es operációs rendszert, hiszen ezzel a rendszerrel biztonsági frissítések is járnak.

A figyelmeztetésből három lehetőséggel lehet kilépni: Tudjon meg többet / Emlékeztess később / Ne emlékeztess többet. Ha nem kattintunk a Ne emlékeztess többet gombra, akkor a felhasználók időnként újból és újból találkoznak az üzenettel.

Legalább a böngésző biztonságot ígér

Sok vállalat esetében nem egyszerű a döntés az átállással kapcsolatban, mert a Windows 7 alapú rendszert ipari folyamatba építették be, amit nehezen lehet leállítani a csere idejére. Netán olyan kritikus fontosságú szoftver használnak, mely nem kompatibilis a Windows 10-zel. Ha a váltás nem kivitelezhető, akkor az érintett gépeket érdemes elszigetelni a vállalati hálózat és az internet többi részétől. Ez többlet erőfeszítést jelenthet, de jelentősen csökkenti a támadás kockázatát.

A Google a Windows 7 nyugdíjazásával kapcsolatban bejelentette, hogy legkésőbb 2021 júliusáig támogatja az operációs rendszeren futó Chrome böngészőjét, így legalább szerintük biztonságos böngészőjük lesz a Windows 7-es felhasználóknak.

A G DATA terméktámogatása sem szűnik meg, határozatlan ideig támogatják a Windows 7 felhasználókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!