Veszélyes háttérkép

2020.06.03. 06:00

Kerülje ezt a fotót: tönkreteheti az okostelefont

Ismert, hogy egyes fájlok olyan zavart okozhatnak a mobilnak, hogy örökös újraindulásba fog. De hogy egyetlen fotó ezt tegye?

Forrás: Shutterstock

Az Ice Universe néven ismert tech kiszivárogtató és Youtuber a minap a Twitterre posztolta azt a teljesen ártalmatlannak tűnő képet, ami Samsung okostelefonon háttérként elmentve teljesen felborítja a készüléket.

WARNING!!!

Never set this picture as wallpaper, especially for Samsung mobile phone users!

It will cause your phone to crash!

Don't try it!

If someone sends you this picture, please ignore it. pic.twitter.com/rVbozJdhkL

Gyakorlatilag „téglásítja” azt, mert a mobil innét kezdve folyamatosan újraindul és újraindul, megállíthatatlanul. Az sem segít rajta, ha kikapcsoljuk és hard resettel indítjuk, mert a háttérkép az elsők között tölt be, s az egész folyamat megint ciklusba fordul – figyelmeztet a 9to5Google.

Kérjük, ne próbálkozzon vele,

mert sokan pórul jártak ezzel.

Kezdetben csak Samsungos problémaként kezelték a talányt, aztán sorra kiderült, hogy számos készüléket képes tönkretenni.

Érdekes módon a Google Fotók appban semmilyen galibát nem okoz, csak háttérképként elmentve. Tehát lehet gonoszkodni vele, levélmellékletként elküldhető, s ha annyira megtetszik a címzettnek, hogy háttérként menti el, akkor kerül bajba.

Mint " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Dylan Roussel felfedezte, az Android 11-en futó Pixel 4 XL-jét nem zavarja meg a kép, ellentétben az Android 10-es Pixel 3 XL-lel. Így jött rá, hogy a kép részben RGB, részben sRGB színteret (palettát) használ, amit a droid 10-es még nem tud konvertálni.

Aki a figyelmeztetés ellenére kipróbálja a képet készülékén (kérjük, ne tegye), vagy átverés következtében tette meg háttérnek, nagy valószínűséggel csak úgy kapja vissza a mobilját, ha a firmware-t újraflasheli. Amitől viszont természetesen a készülék minden adata elvész.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!