Nyugodt ünnepekért

2019.11.20. 10:42

Kisokos készült az online vásárlók segítésére

Fokozottan ellenőrzik a webáruházakat az év végi időszakban. A vizsgálatok már november elején elkezdődtek, közölte Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)tárca államtitkára.

Forrás: Shutterstock

Az év utolsó két hónapjában sok akcióval, kedvezményes vásárlási lehetőséggel találkozhatnak a fogyasztók az interneten, az ITM célja, hogy aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel, próbavásárlásokkal járuljon hozzá a nyugodt ünnepi felkészüléshez – tette hozzá az államtitkár.

Az ellenőrzésekkel szeretnék elérni, hogy az akciók idején is jogkövető webáruházakból és alkalmazásokból rendelhessenek a vásárlók.

Az online áruházak rendszeres vizsgálatával a tárca visszaszorította a lehetséges jogsértéseket, a tapasztalatok szerint sikerült a korábbi 50 százalékról 17 százalékra csökkenteni a visszaélési kísérleteket, így kevésbé kockázatos az internetes vásárlás.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM helyettes államtitkára elmondta: a minisztérium IT Laboratóriuma az elmúlt időszakban évente 900 webáruházat ellenőrzött, idén már több mint 500 ellenőrzésen vannak túl.

Kiemelte: a próbavásárlások és a honlapok vizsgálata alapján

a leggyakrabban az elállással és jótállással kapcsolatban merülnek fel problémák,

és sokszor hiányos a vitarendezési lehetőségekről szóló tájékoztatás is.

A tárca a tudatos vásárlás segítése érdekében e-kereskedelmi tájékoztatót, úgynevezett kisokost állított össze, amely ezen az oldalon érhető el.

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján állították össze a most megjelent tájékoztatót, amely nyolc pontban foglalja össze az internetes vásárlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A kisokos kitér a termékek, szolgáltatások kiválasztásával, a vásárlás előtti tájékozódással, a szállítási feltételek ellenőrzésével, a fizetési feltételek kiválasztásával, az adásvétel létrejöttével, a termék átvételével és esetleges visszaküldésével kapcsolatos tudnivalókra, valamint arra is, hogy hová lehet fordulni panasz esetén.

Az online vásárlások előtti döntést segíti az ITM online adatbázisa is a jogsértő webáruházak listájával.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!