Szép új világ

2019.06.03. 07:00

Kiszivárgott: csuklópánt készül, ami kimutatja az érzelmeinket

Miért lesz jó nekünk, ha egy pánt kikiabálja a világnak az érzelmeinket?

Az Amazon olyan csuklón hordható készüléket, egyfajta virtuális asszisztenst fejleszt, amely képes arra, hogy pontosan kiolvassa viselőjének a pillanatnyi érzelmeit – írja a Bloomberg. Érzékelni fog mindent,

a szorongást, a félelmet, az örömöt, a szerelmet – az emberi érzelmeket.

Minderre úgy derült fény, hogy a Bloomberg hozzájutott az Amazon belső dokumentumaihoz, amelyek egészségügyi és wellness termékként írják le.

Az eszközt a híradás szerint az Amazon és a Lab126 közösen fejleszti. Utóbbi az a hardvergyártó, amelyik a Kindle, a Fire Phone és a Echo előállításában jeleskedett.

Megmondja, mit érzünk

Az okostelefonos alkalmazással együttműködő asszisztens mikrofonjai és érzékelői azonosítják a viselőjének lelkiállapotát. Egy névtelenül nyilatkozó alkalmazott úgy fogalmazott, hogy a készülék béta tesztelési fázisban van, nem tudni, mikor kerül kereskedelmi forgalomba.

Mostanában többször meggyanúsították az Amazon termékeit, hogy kéretlenül is lehallgatják a körülötte társalgók beszédét.

Éppen a Bloomberg számolt be arról még az év elején, hogy az Amazon okoskészülékének algoritmusai meghallgatják és jegyzik az eszköz által rögzített hangfájlokat.

Vannak dokumentált szabadalmi előzmények

A 2017-ben benyújtott amerikai szabadalom olyan rendszert ír le, amelyben a szoftver elemzi és meghatározza, hogyan érzi magát a felhasználó, az „öröm, harag, bánat, szomorúság, félelem, undor, unalom, stressz vagy más érzelmi állapotok” valamelyikében. A szabadalom szerint az Amazon ajánlhat különféle termékeket – mondjuk egy éhes nőnek csirkereceptet. És így tovább, ameddig a fantázia terjed.

Egy másik Amazon szabadalom azt a megoldást említi, amely megfelelő technikákat alkalmaz a felhasználó beszédének a háttérzajoktól való megkülönböztetésére. A Bloomberg által vizsgált Amazon dokumentumok szerint a „hangulatgyűrű” használja ezt a megoldást.

Ezen kívül nem sokat lehet tudni, a Bloomberg kérdéseit az Amazon nem kommentálta.

Mint egy disztópia

A múlt század hetvenes éveinek végén divatos hangulatgyűrű anno csak a színének változásával tudósított (állítólag) az érzelmekről.

Nem tudni, hogy a mostani digitális változat milyen előnyökkel járhat a felhasználók számára, hiszen az emberek végül is általában tudják, éppen milyen kedvük van.

Arról viszont sok ötlete támadhat a hír olvasójának, hogy egy, a felhasználói adatok gyűjtésével foglalkozó vállalatnak mennyi izgalmas lehetőséget nyújthat az ilyen eszköz. Mindenesetre mostani formájában úgy hangzik, mint valami negatív utópia kelléke, amin felelőtlen tudósok dolgoznak.

Borítókép: PxHere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!