Ericsson elemzés

2020.11.02. 16:30

Magyarország jól áll a régióban az 5G szolgáltatásokkal

Az EU stratégiája szerint 2020 végéig minden tagállamban el kellett volna indulnia az 5G szolgáltatásnak, eddig azonban ez csak 17 országban történt meg, köztük Magyarországon.

Forrás: Shutterstock

Az Ericsson Magyarország elemzésében írja, hogy a 3G lehetővé tette a mobilinternet elterjedését, a 4G a szélessávú mobilinternetet váltotta valóra, az 5G pedig olyan infrastruktúrát hoz létre, amely a társadalom minden rétegét érintő új termékek és szolgáltatások előtt nyitja meg az utat a digitális egészségügytől az intelligens energiahálózatokig, az okos gyáraktól az összekapcsolt mobilitásig és precíziós mezőgazdaságig.

Az 5G a 4G-hez képest átlagosan akár tízszer gyorsabb letöltési sebességet és feleakkora, szinte azonnali válaszidőt tesz lehetővé.

Az elemzés kitért arra, hogy az 5G beindításához komoly előkészületek, beruházások, politikai döntések szükségesek, a telekom szolgáltatók számára a kormányoknak új frekvenciákat kell rendelkezésre bocsátani, a szolgáltatók megbízásából a hálózati infrastruktúrát gyártó beszállítóknak új eszközöket kell telepíteni, a telefongyártó cégeknek új készülékeket kell kifejleszteni.

Több országban kiépültek kísérleti jellegű hálózatok, számos készülékgyártó is előrukkolt az 5G-s készülékekkel, 17 uniós tagállamban és Nagy-Britanniában pedig a kereskedelmi 5G szolgáltatás is elindult. Ugyanakkor

a Covid-19 miatt több országban elhalasztották az 5G frekvenciapályázatokat.

A késés átmeneti: előrejelzések szerint az 5G gyorsabban terjed majd el, mint a korábbi mobilgenerációk, és az indulástól számított 4. évben már az előfizetések ötöde 5G előfizetés lesz – a 4G esetében ehhez hat évre volt szükség.

Magyarországon jelenleg két mobilszolgáltató nyújt kereskedelmi 5G szolgáltatást, mindkét szolgáltató az Ericsson technológiájára épül. Ezzel a regionális 5G versenyben jól teljesít az ország.

A visegrádi országok közül Csehországban jelenleg két szolgáltató kínál limitált kereskedelmi 5G hálózatot, Szlovákiában pedig még egy sem, és mindkét országban többször elhalasztották a további bővítéshez szükséges frekvenciapályázatokat. Lengyelországban ugyanakkor már több élő hálózat is működik.

Az Ericsson eddig minden országban megkapta a megbízható beszállító minősítést, mondta Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója. Az érdemi 5G szabványok hatoda az Ericssonhoz kötődik. Már 113 kereskedelmi szerződést kötöttek számos ország mobilszolgáltatójával az 5G hálózati kiépítéséről. A cég az első beszállító lett, amely már az összes kontinensen rendelkezik élő 5G hálózattal, partnereik 33 országban 65 hálózaton nyújtanak kereskedelmi 5G szolgáltatást.

Borítóképünk illusztráció

Címkék#Ericsson#5G

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!