Beszélik ugyan, de nem teszik

2019.03.05. 15:11

Még nem áll készen az AI alkalmazására a pénzügyi szektor

Úgy tűnik, a pénzügyi szakemberek 90 százaléka nincs felkészülve a digitális átalakulásra.

Fotó: Shutterstock

Ez derül ki az Oracle szoftverfejlesztő és informatikai szolgáltató, valamint a hivatásos könyvelők nemzetközi szervezete (Association of International Certified Professional Accountants – AICPA) legújabb, globális kutatásából.

A 700 pénzügyi vezető megkérdezésével készült globális felmérés szerint az AI alkalmazása és a bevételek növekedése közötti egyértelmű összefüggés ellenére a vállalatok 89 százaléka nem vezetett be mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat a pénzügyi folyamataiba:

a pénzügyi szakemberek csupán 10 százaléka állította, hogy rendelkezik a szervezet digitális átalakulását elősegítő készségekkel.

A felmérésben a technológiailag képzett pénzügyi vezetők 46 százaléka számolt be a bevételek pozitív alakulásáról, míg a kevésbé képzetteknél ez csak 29 százalék volt.

Emellett azok a vállalatok, amelyek bevételnövekedést tapasztaltak, sokkal nagyobb arányban vezettek be mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat, szemben azokkal, akiknek stagnáltak vagy csökkentek a bevételei.

A felmérésben részt vevő pénzügyi vezetők csupán 11 százaléka alkalmaz AI technológiát a pénzügyi folyamatokban.

Andrew Harding, az AICPA üzletágának ügyvezetője elmondta: a vállalatok hatalmas lehetőséget szalasztanak el, ha nem biztosítják munkavállalóiknak a jobb üzleti döntések meghozatalához szükséges eszközöket és képzéseket.

A felhő és az egyéb feltörekvő technológiák, mint az AI vagy a blokkláncok, növelik a hatékonyságot, javítják a pontosságot, illetve mélységi betekintést nyújtanak az adatokba – tette hozzá Harding az MTI szerint.

Füzes Péter, az Oracle regionális üzletfejlesztési igazgatója szerint a pénzügyi vezetők eddig inkább csak nyomon követték, összegezték és bemutatták az üzleti eredményeket.

Legtöbbjük még mindig

több időt tölt azzal, hogy összegyűjtse az adatokat, mint hogy azokat elemezze és információkat nyerjen belőlük.

A jövőben szükség lesz az információk proaktív használatára, hogy előre jelezzék a folyamatokat és segítsék az üzletágakat.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!