Szeptemberi űrrepülés

2021.09.08. 15:03

Megmutatjuk a SpaceX űrhajó üvegkupoláját – és még mást is

Várhatóan szeptember 15-én négy civil indul egy három napos űrutazásra. Hosszú ideje az Inspiration4 lesz az első olyan küldetés, amelynek nem űrállomás meglátogatása lenne a fő célja.

Forrás: SpaceX

A civilekből álló küldetéshez a SpaceX Dragon 2 űrhajóját fogják használni.

Különlegesség, hogy új Dragon kapszulája üvegkupolával rendelkezik. Mivel ez a küldetés nem jár dokkolási manőverekkel, a SpaceX egy üvegkupolát szerelhetett fel, amely remek kilátást kínál a kapszula utasainak. Ez a legnagyobb ablak, amelyet valaha is használtak az űrben.

A képen a legénység tagjai láthatóak a kupolában, mielőtt még azt Floridába szállították volna, hogy beszereljék a kapszulába.

A look at Dragon’s Cupola, which will provide our Inspiration4 astronauts with incredible views of Earth from orbit!

The crew visited the flight-hardware Cupola in California before it was shipped to Florida for integration with Dragon Resilience. pic.twitter.com/9ivMZrS1ip

Az Inspiration4 nevű, kizárólag civilekből álló

űrmisszió célja, hogy pénzt gyűjtsön a Tennessee állambeli Memphisben található St. Jude Gyermekkutató Kórház számára.

A nonprofit kórház gyermekgyógyászati kezeléseket kínál és kiterjedt tudományos kutatásokat végez anélkül, hogy a kezelésekért díjat kérne a betegektől.

Az Inspiration4 azt reméli, hogy űrrepülés során a kórház hírét terjesztve 200 millió dollárnyi adományt tud gyűjteni, ami persze még mindig csak kis része a kórház évi egymilliárd dolláros kiadásainak.

A küldetés parancsnoka Jared Isaacman pilóta lesz, aki egyben a küldetést is finanszírozó Shift4 Payments online fizetésfeldolgozó vállalkozás alapítója. Köztük van Hayley Arceneaux, rák túlélő, ő a St. Jude-ban kapott kezelést, Chris Sembroski filantróp, aki a St. Jude-ot támogatja, valamint Dr. Siam Proctor vállalkozó.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Inspiration4 and @SpaceX have completed our flight readiness review and remain on track for launch! Read more about launch details and potential timing here: https://t.co/Wj7hSWDOXZ pic.twitter.com/X8L9ZKk8Wl

A legénység alapos képzésen vett részt, s júliusban megtapasztalhatta a súlytalanságot is.

A Business Insidernek még július elején nyilatkozva Isaacman rámutatott, hogy a kapszula WC-je is a kupola közelében található. Így a mosdóba látogatóknak nagyszerű kilátás nyílik majd az űrre és a Földre.

Az ISS fedélzetén tartózkodó asztronauták biztosan irigykedni fognak erre az elrendezésre. Az ISS-en található mellékhelyiség ugyanis nem nyújt kilátást, és a futópad és a súlyemelő gép között helyezkedik el.

A kereskedelmi űrrepülések gyakorisága a következő években várhatóan növekedni fog.

Borítóképünkön az üvegkupola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!