Musk a gáton

2021.07.28. 09:46

Megtízszerezte nyereségét a Tesla egy év alatt

Először következett be, amire a részvényesek már nagyon rég vártak: milliárdos negyedéves eredményt ért el a Tesla. Mindezt egy olyan időszakban, amikor alkatrészhiánnyal is szembe kellett nézni.

Fellegi Tamás Péter

Elon Musk cége, a Tesla szárnyal

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Megközelítőleg 12 milliárd dolláros árbevétel mellett 1,14 milliárd dollár nyereséget ért el a Tesla a második negyedévben.

A profit jóval tízszer akkora, mint a tavalyi év azonos időszakában, így immár a gyorsan növekvő gyártáshoz, értékesítéshez és árbevételhez dinamikusan növekvő eredmény is járul. Ez kifejezetten jó hír a cég részvényeseinek, miután a Tesla eddig rendkívül magasan árazott volt: piaci kapitalizációja szerint a világ legnagyobb autógyártója, miközben eredménye ezt egyáltalán nem indokolta. A most mutatkozó profitbővülés mellett viszont már reálisabbnak látszik, hogy

nyereségben is felzárkózhat a cég a legnagyobbakhoz.

Az eredmény abból a szempontból is kedvező, hogy olyan időszakban sikerült összehozni, amikor a csipek és egyéb alkatrészek hiánya lassította a termelést, pontosabban a termelés növekedési ütemét. A Tesla a második negyedévben kétszázezer autót gyártott, és a mennyiséget folyamatosan tervezi növelni:

Elon Musk cégtulajdonos szerint akár évi húszmillió darabot is el tudnak majd adni.

Kétségtelen, hogy van olyan típus, amelyre óriási kereslet van, de a cég még el sem kezdte gyártani (Cybertruck), vagy épp csak elkezdődött a gyártás (Model Y). A Cybertruck gyártását idén év végén kezdik meg az új texasi gyárban, a termelés felfutása azonban csak jövőre várható – írja a Magyar Nemzet.

Az a tény, hogy kétszázezer autó legyártásával és a bővülő egyéb bevételekkel – szervizhálózat, napelemek gyártása – a Tesla ilyen magas eredményt ért el, azt jelentheti, hogy mire a jelenlegi, tervezett kapacitásbővítések elkészülnek és a tervezett típusokat maximális mennyiségben fogják gyártani – azaz évi több millió autót fognak értékesíteni –, akár negyedévente több milliárdos, azaz

éves szinten tízmilliárd dollár fölötti profitot termelhet a cég.

Erre jelenleg valóban csak a legnagyobb tőzsdei társaságok képesek. Ha ehhez hozzászámítjuk a később tervezett, nagyjából 25 ezer dolláros olcsóbb kategóriájú tömegautók gyártásának megindítását és felfuttatását, és az ebből adódó profitlehetőséget, már egyáltalán nem irreális a jelenlegi részvényárfolyam.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!