Tekerni sem kell

2021.06.21. 06:00

Mit tud ez a fiatal? Elkészítette az önvezető kerékpárt

Ráadásul meg is osztotta a kódjait a GitHubon: lehet próbálkozni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Már régen adottak az önvezetéshez szükséges szenzorok, kamerák és az AI technológia – a videón látható fiatalember pedig elkészítette az önvezető biciklijét. Elmondása szerint csupán azért, mert esőben bringázva egyszer balesetet szenvedett.

Rögtön az elkészült modellhez érdemes beletekerni a videóban 07:48-ra:

Az önvezető bicikli fejlesztése még azt a problémát is felvetette számára, hogy míg a magára hagyott autó megáll a négy kerekén, neki olyan kerékpár kellett, ami nem dől fel, bármilyen, akár álló helyzetben is megtartja az egyensúlyát.

Az általa felhasznált vezérlést műholdakhoz is alkalmazzák.

A bringa csövében található a LIDAR érzékelő, amely a környező tereptárgyakat méri fel lézerrel.

A hátsó kerekeket hajtja az elektromotor: még tekerni sem kell.

A tervezéshez felhasználta a Huawei's Application Orchestration Service-t, az AI processzora egy Huawei Ascend 310-es lett.

Habár a CAD-tervezett kerékpár lassú, de állítólag jól működik: felismeri a sávba festett közlekedési jelzéseket, az úton lévő akadályokat, tárgyakat, egy keskeny folyosón is áthalad.

A fejlesztő ifjútól a rendszer a mókás Extremely Unnatural Auto-Navigation (XUAN) nevet kapta, és a forráskódot megjelentette a GitHubon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!