Óvja a Földet

2021.03.10. 10:00

Naperőmű-farmmal élesztették újjá a sivatagi élővilágot

Intelligensen követi a nap mozgását a Huawei 13 ezer inverterével működő naperőmű.

Forrás: Huawei

2014-ben még csak sivatag borította a Sárga folyó keleti partján fekvő Ningxia tartományt. A Baofeng Group vállalat 107 négyzetkilométernyi elsivatagosodott földet kezdett először lucerna ültetéssel, majd goji bogyók telepítésével megművelni. A földművelés hatékonyságának növelése érdekében a Baofeng 2016-ban a Huawei

intelligens napelemes megoldásaival napelemfarmot épített ki az ültetvény fölött.

A paneleket 2,9 méteres magasságban helyezték el, ami nemcsak elegendő teret kínál a növénytermesztéshez, de biztosítja a teret az optimális üzemeltetési és karbantartási tevékenységekhez is.

Az elmúlt években valódi oázist teremtettek a sivatagban,

a növényeknek köszönhetően tápanyaggal gazdagodott a talaj, a napenergia pedig tiszta energiát biztosít a régió fejlődéséhez. Az ökoszisztémára is jó hatással volt a projekt, a régióban jelentősen megnőtt a verebek, a mezei nyulak és fácánok populációja, továbbá a naperőmű 30–40%-kal csökkenti a talajnedvesség elpárolgását. A növényzettel borított terület mérete 85%-kal nőtt, miközben jelentősen javult a regionális éghajlat. A goji bogyó bokrokat csepegtetős öntözőrendszer locsolja, mert a régióban nagyon kevés a csapadék.

Ez a legnagyobb napkövető erőmű

A naperőmű, amelynek maximális tervezett kapacitása 1 GW lesz, ha teljesen elkészül, 20 négyzetkilométeren terül majd el. A már megépített, 640 MW teljesítményű napelem-farm jelenleg a világ legnagyobb olyan erőműje, amely követi a nap mozgását.

Ehhez a napkövető rendszer (tracking) a Huawei inverterekbe beépített intelligens, automatikus követési algoritmusát használja fel. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes panelek összehangoltan, napraforgóként kövessék a Nap mozgását, ezáltal nagymértékben, mintegy 20%-kal javítva az áramtermelést a hagyományos naperőművekhez képest. A projekt fenntartható módon épült első szakaszát, amelyet 13 ezer intelligens Huawei inverter működtet, 2016-ban Kína napenergia programja keretében csatlakoztatták a hálózatra.

A hatalmas terület ellenőrzéséhez a Baofeng vállalat drónokat, míg a napelemes rendszerek működésének ellenőrzéséhez a Huawei intelligens FusionSolar naperőmű monitoring rendszerét használja.

80 millió fa ültetésével egyenértékű

A Baofeng PV Park működése óta 3,875 milliárd kWh villamos energiát termelt, ha ugyanezt az energiát hagyományos módon állították volna elő, az 1,841 milliárd kilogramm CO2-kibocsátást eredményezett volna. Ez 80 millió fa ültetésével egyenértékű. Ha a beruházás teljesen elkészül, akkor évente 557 600 tonnával csökkenti a szénfelhasználást.

Ez évi 1,695 millió tonna a CO2-kibocsátáscsökkenést jelent, a kén-dioxid (SO2) mennyiségét 51 ezer tonnával, a nitrogén-oxidot (NOx) 26 ezer tonnával, a port pedig 462 ezer tonnával mérsékli.

A világ áramellátása napfénnyel

A Huawei és a Baofeng közös, napelemes és mezőgazdasági projektje Ningxia tartományban felgyorsította az új technológiák, ipar, és vállalkozások fejlődését. A Huawei célja, hogy segítse az emberiséget a környezetbarát és alacsony szén-dioxid-kibocsátású fenntartható fejlődés útján.

A vállalat továbbra is kiaknázza a technológiát és az innovációt, hogy új megoldásokat keresve reagáljanak a globális éghajlatváltozásra és megóvják a Földet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!