Folytatódó ütésváltás

2019.06.24. 10:09

Nem vitt ki Huawei telefont az amerikai posta

Válaszként felkerülhet a megbízhatatlan vállalatok kínai listájára a FedEx – írta vasárnap a kínai Global Times hírportál.

A cikk szerint amerikai FedEx postaszolgálat bocsánatot kért a Huawei Technologies vállalattól, amiért nem kézbesítette egy, az Egyesült Államokba címzett küldeményét, hanem a feladónak visszavitte azt.

Elsőre igazi apróságnak tűnhet az ügy

„A csomagot tévedésből visszaszállítottuk a feladónak és bocsánatot kérünk ezért a műveleti hibáért” – fogalmazott a FedEx. A FedEx átvesz és kézbesít minden olyan küldeményt, amely nem az amerikai kereskedelmi minisztérium tiltólistáján szereplő Huawei-érdekeltségekhez van címezve – szögezi le a közleményük.

A csomag egy Huawei P30-as okostelefon-készüléket tartalmazott,

amelyet egy újságíró adott fel a PCMag számítástechnikai magazin londoni szerkesztőségéből a lap Egyesült Államokbeli szerkesztőségének. A PCMag szintén beszámolt az eseményről.

A Global Times megkeresésére a Huawei nem kommentálta az incidenst.

A FedEx korábban is esett már hasonló Huawei-hibába

Májusban két csomagot szállítottak az Egyesült Államokba, amelyet Japánban adtak fel a Huawei China címére. Később két másik csomagot is kis híján téves címre kézbesített a FedEx, amelyeket Vietnamban adtak fel a Huawei számára meg nem nevezett ázsiai címekre.

A kínai logisztikai szövetség szakembere a Global Timesnak nyilatkozva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „a FedEx hallgatólagos megállapodásra lépett az amerikai kormánnyal a Huawei működésének a megnehezítésére”.

Hozzátette: ha az amerikai futárcég azon az áron is kész részt venni a Huawei elleni amerikai kormányzati akciókban, hogy eközben integritását és ügyfeleit is elveszíti, akkor nemcsak Kínában kell piacvesztéssel számolnia, hanem az egész világon.

Kína megsértődik és visszalőhet

A FedEx ezek után nagyon is valószínű, hogy felkerül a „megbízhatatlan vállalatok” listájára – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy „a kínai vállalatok ellen indított kereskedelmi háborúval Amerika végső soron a saját cégeit teszi majd tönkre”.

A pekingi kereskedelmi minisztérium májusban jelentette be, hogy listát állít fel a „megbízhatatlan”, vagyis a kínai vállalatok jogos érdekeit súlyosan sértő és aláásó külföldi cégekről és személyekről.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!