Digitális panacea

2021.09.07. 20:13

Öregedő milliárdosok pénzelik az örök életet célzó céget

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere és Jurij Milner, egy különös orosz milliárdos induló biotechnológiai céget tömnek ki pénzzel, hogy biológiai átprogramozással teremtse meg az örök élet feltételeit.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az év elején Amerikában és az Egyesült Királyságban bejegyzett Altos Labs legalább 270 millió dollárt szedett össze, hogy megkutassák, milyen,

a sejtek átprogramozására szolgáló technológia lehet képes az idő visszaforgatására állatokban és potenciálisan az emberekben.

Bár az Altosról egyelőre igen keveset tudni, eddig alkalmazott vezető munkatársaik személyéből következtetni lehet, hogy a laboratórium milyen öregedésgátló technikákkal foglalkozhat, írja a Daily Mail.

Közéjük tartozik Dr. Shinya Yamanaka, aki úttörő szerepet játszott a sejtek újraprogramozásának kutatásában, amiért 2012-ben Nobel-díjat is kapott.

Dr. Shinya Yamanaka
Fotó: AFP

Felfedezése, hogy mindössze

négy specifikus fehérje sejtekhez történő hozzáadásával a sejtek visszaalakulhatnak egy korábbi állapotba,

amely az új élet építőköveit alkotó embrionális őssejtek tulajdonságaival rendelkezik.

Dr. Shinya Yamanaka az MIT Technology Review szerint az Altos tudományos tanácsadó testületének tanácsadója lesz.

A laboratórium ismert tehetségei közé tartozik Dr. Juan Carlos Izpisua Belmonte, a kaliforniai Salk Intézetben dolgozó spanyol biológus, aki meghatározó szerepet vitt a sejtváltás kutatásában.

Yamanaka még 2016-ban bemutatta embrionális őssejtes technikáját:

egereken alkalmazta, és az egerek az öregedés visszafordulásának jeleit mutatták.

A kísérlet után Izpisua Belmonte az átprogramozási technikát egyszerűen „életelixírnek” titulálta, írja a Technology Review.

A tudós majom és emberi embriók keverésével kapcsolatos szokatlan kutatásairól is ismertté vált.

Ebbe a csapatba csatlakozik Dr. Steve Horvath, aki olyan markereket fejlesztett ki, amelyekkel pontosan mérhető az öregedés emberekben és állatokban. Minden öregedésgátló kutatásnak szüksége van ilyen „biológiai órára”, hogy mérni lehessen a technikák hatékonyságát.

Sem Bezostól, sem Milnertől nem idegen, hogy olyan laboratóriumokba fektessen be a pénzéből, amelyek öregedésgátló megoldásokat keresnek.

Az 57 éves Bezos vagyonát 200 milliárd dollárra becsülik, s a világ leggazdagabb emberének számít,

korábban már befektetett az öregedés elleni megoldásokkal foglalkozó Unity Biotechnology cégbe.

Bezos az Amazonnal és társult cégeivel szedte meg magát, majd újabban beleszerelmesedett az űrhajózásba. Az Amazon vezéreként sokak ellenszenvét vívta ki. Olyannyira, hogy petíciók indultak: Bezos inkább ne térjen vissza a Földre, maradjon csak az űrben. Egy másik szavazáson meg azt kívánták, hogy vásárolja meg a sok pénzéből a Mona Lisát és egye meg…

Jeff Bezos
Fotó: Jim Watson / AFP

Az 59 éves Milner a 4,8 milliárd dollárra becsült vagyonát többek között a Facebookba való befektetéseivel és a Mail.Ru internetes cég társalapítójaként szerezte. Tavaly a Milky Way Alapítványon keresztül is finanszírozta a hosszú életre vonatkozó kutatásokat.

Jurij Milner
Fotó: AFP

Az alapítvány tanácsadó testületében Yamanaka, valamint Dr. Jennifer Doudna is helyet kapott.

Doudna 2020-ban Nobel-díjat érdemelt ki a CRISPR génszerkesztés társfelfedezéséért, amelyet Izpisua Belmonte is felhasznált, hogy 2019-ben egy másik öregedésgátló technikával álljon elő.

Mindezek tetejébe jött a cikk elején említett Altos létrehozása. A jól finanszírozott vállalatnál fel akarják gyorsítani az öregedésgátló kutatásokat, ezért évi 1 millió dollárt (nem elírás) meghaladó fizetésekkel csábítják magukhoz a tehetségeket – írja az MIT Technology Review.

Az Altost Richard Klausner vezérigazgató, az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet korábbi vezetője vezeti. Olyan tehetségeket is bevonnak, mint a Kaliforniai Egyetem kutatója, Dr. Peter Walter, aki a memóriát befolyásoló molekulát vizsgálta. Köztük van a sejtek újraprogramozásának specialistája, Dr. Wolf Reik, aki korábban a brit Babraham Institute munkatársa volt.

A szintén csatlakozó Dr. Manuel Serrano, a Biomedicina Kutatóintézet volt munkatársa elmondta, hogy

az Altos akár tízszer annyit is fizetne neki, mint amennyit jelenleg keres.

A helyzet érdekessége, hogy az Altos Labs a bevétel reménye nélkül jött létre, viszont az öregedésgátló kezelés számolatlan milliárdokat érne.

„A cél a fiatalítás megértése” – mondta Serrano.

„Azt mondanám, hogy a jövőben a bevétel gondolata is felvetődhet, de nem ez a közvetlen cél.”

Egyelőre az Altos közvetlen célja valószínűleg az lehet, hogy a biológiai újraprogramozást úgy alkalmazza, hogy a kísérleti állat ne haljon meg.

A korábbi tesztek során ez a technika teratomáknak nevezett embrionális daganatokat hozott létre, és a nagy érdeklődés és bőséges finanszírozás ellenére eddig igen kevés kutatás jelent meg vele kapcsolatban.

- Úgy gondolom, hogy ez igen erős koncepció, de túl nagy a felhajtás körülötte. Távol van még a megvalósítástól – mondta Dr. Alejandro Ocampo, aki korábban Izpisua Belemonte csapatában dolgozott a Salkban. – Kockázatos, és messze van még az emberen alkalmazható terápiától.

Ez a technológia nemcsak fiatalabbá teszi a sejteket, hanem azáltal, hogy őssejtekké alakítja őket, megváltoztatja a szerepüket is. Ami azt jelenti, hogy még mindig túl veszélyes ahhoz, hogy embereken kipróbálják.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!