Figyelemre méltó egyezmény

2019.06.06. 10:49

Oroszországi 5G hálózatfejlesztésről állapodott meg a kínai Huawei

Megállapodást kötött az új generációs kommunikációs hálózatokról, és az oroszországi 5G kísérleti programokról az orosz MTSZ mobilszolgáltató és a Huawei telekommunikációs óriásvállalat.

Moszkva, 2019. június 5. Kuo Ping, a Huawei kínai távközlési óriáscég igazgatótanácsának elnökhelyettese (az elõtérben, b) és Alekszej Kornya, a mobilhálózatot üzemeltetõ MTS orosz cég elnöke a háromnapos hivatalos látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai államfõ (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök elõtt a moszkvai Kremlben 2019. június 5-én. MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko

Erőteljes hangsúlyt ad az ügyletnek, hogy a megállapodás aláírt példányait Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök jelenlétében, a Kremlben cserélték ki a felek.

Ezek szerint az orosz cég hálózatán 5G és dolgok internete (IoT) technológiákat alkalmaznak majd. Emellett az orosz szolgáltató kereskedelmi LTE-hálózatát 5G-kész állapotúra fejlesztik a Huawei segítségével.

Itt kell megemlíteni, hogy a Vedomosztyi orosz gazdasági lap még hétfőn arról számolt be, hogy a Huawei megszerezte a Vocord orosz arcfelismerő rendszer szabadalmait és fejlesztőcsapatát.

Orosz-kínai gazdasági megállapodások

Messze nem csak a Huawei együttműködésről egyeztek meg. A Roszatom közölte, az orosz ASZE Mérnöki Vállalat Rt. és a CNNC kínai állami atomenergetikai konszern aláírta a kínai hszütapaói (xudabaoi) atomerőmű területén építendő, orosz tervezésű VVER-1200 típusú 3-as és 4-es blokk létesítéséről szóló fővállalkozói szerződést.

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap,

a Mail.ru e-mail-szolgáltató, a Megafon orosz mobilszolgáltató és a kínai Alibaba internetáruház

az Oroszországban és a FÁK-államokban folytatott online kereskedelem fejlesztéséről állapodott meg.

Hszi vizitje alkalmából több mint húsz dokumentum született kétoldalú együttműködésről, amely részben az orosz távol-keleti régió fejlesztését szolgálja, de egyebek között kiterjed az energiaiparra és a járműgyártásra is. A felek tovább fejlesztik a nemzeti devizában történő kölcsönös elszámolást.

Borítókép: Kuo Ping, a Huawei igazgatótanácsának elnökhelyettese (az előtérben, b) és Alekszej Kornya, a mobilhálózatot üzemeltető MTS orosz cég elnöke Hszi Csin-ping kínai államfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt a Kremlben (MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!