Nicsak, ki figyel?

2020.02.28. 06:00

Rajtakapták, hogyan tartja szemmel felhasználóit a közösségi oldal

Furcsa összefüggésre figyelt fel egy mesterséges intelligencia-szakértő a „Kit ismerhetek?” ajánlásban.

Forrás: Shutterstock

Bár a most divatos TikTokkal kezdődött, talán nem csak a 15 másodperces videómegosztó, hanem más közösségi portál működésére is világít az eset.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Marc Faddoul, a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója néhány napja csatlakozott a TikTokhoz, met meg akarta vizsgálni, hogy miként működik a tizenévesek körében annyira népszerű kínai közösségi oldal.

És megfigyelhette, hogy mikor követett valakit,

az ajánlott fiókok profilképei kísértetiesen hasonlítottak az előbbiekben követett személy profilképéhez.

Aztán újabb fiókokat készített, s követések után az azoknak ajánlottak is mind fizikailag hasonlítottak az „előbbi” képéhez.

Magyarán szólva:

egy fiatal szőke nő bejelölése után hogy, hogy nem, rendre ajánlásokat kapott más szőke nők követésére.

Fekete férfiak követése olyan ajánlásokhoz vezetett, amelyek szerint további fekete férfiakat kellene követni, s csak úgy, a szakállas fehér férfiak követése után az oldal ajánlásokat dobott más fehér szakállú férfiakhoz. Idős emberek jelölése után ajánlásokat kapott más idős emberek követésére, és így tovább.

Faddoul megfigyelése persze nem tudományos értékű, de azért a megfigyeléseit elküldte a Recode-nak. A Recode áttekintette a Faddoul által küldött képernyőképeket, és elvégezte ugyanazokat a kereséseket, mint ő.

A kereséseik pedig nagyon hasonló eredményeket hoztak: az ajánlott követések fizikailag hasonlítottak a követett eredeti fiókhoz. És

nem mindig külső egyezésről volt szó: kapcsolat lehetett a kedvelt zene, a természet vagy a háziállatok szeretete,

írja a Vox.

Miért is érdekes egyáltalán Faddoul megfigyelése?

Mert kicsit rávilágít, hogy miképpen (is) szerveződik egy közösségi oldal.

Ezek a platformok olyan algoritmusokat próbálnak felépíteni, amelyek a felhasználók igényeinek megfelelő eredményeket hoznak. Ennek a látszólag kedvező törekvésnek azonban nem kívánt mellékhatásai lehetnek, és jogos aggályokat vethetnek fel a régen ismert, úgynevezett szűrőbuborékokkal kapcsolatban.

Torz világképet eredményezhet

A szűrőbuborékba zárt ember ugyanis csak azt látja, amire az algoritmusok szerint szüksége van, nem találkozik a véleményével ellentétes – bár alkalmasint mégoly jogos – információkkal.

Az erősen személyre szabott internetes tartalom elszigeteltséghez vezet. Ha a közösségi oldalakon csak olyan embereket látunk, akiknek a kinézete és a véleménye hasonlít a miénkhez, beleragadhatunk egy végtelen visszajelzésbe, hurokba, amely eltorzítja a világ valóságos képét.

Amennyiben Faddoul tapasztalata megalapozott, akkor a TikTok ugyanazt a félretájékoztatást varázsolja felhasználói köré, mint például a Twitter és a Facebook.

A TikTok visszautasította Faddoul megállapításait. „Nem tudtuk megismételni a megfogalmazottakhoz hasonló eredményeket„ – mondta a népszerű videómegosztó szóvivője.

Szerencsére (?) a TikTok annyiban különbözik a többi közösségi oldaltól, hogy nemigen keres benne senki információt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!