Ország-világ

2021.05.15. 07:20

Sikeresen leszállt a Marsra a kínai űrszonda fedélzetén a marsjáróval

Az Egyesült Államok már többször juttatott kutatóberendezéseket a vörös bolygóra, Kínának – az országok sorában másodikként – most sikerült először.

(210515) -- BEIJING, May 15, 2021 (Xinhua) -- Technical personnel work at the Beijing Aerospace Control Center in Beijing, capital of China, May 15, 2021. The lander carrying China's first Mars rover has touched down on the red planet, the China National Space Administration (CNSA) confirmed on Saturday morning. It is the first time China has landed a probe on a planet other than Earth. (Xinhua/Jin Liwang)

Forrás: Xinhua/AFP

Fotó: JIN LIWANG

Sikeresen leszállt a Marsra a kínai Tienven-1 űrszonda fedélzetén egy marsjáróval – adta hírül szombaton a kínai nemzeti űrhivatal.

Az Egyesült Államok már többször juttatott kutatóberendezéseket a vörös bolygóra, Kínának – az országok sorában másodikként – most sikerült először.

Az öt tonnás, legénység nélküli űrhajót tavaly július 23-án indították útjára. Idén február közepén lépett a Mars gravitációs vonzáskörébe és állt bolygó körüli pályára, hogy feltérképezze a lehetséges leszállóhelyeket. Minden a tervek szerint alakult: a februári kínai közlésnek megfelelően két-három hónapon belül kísérelte meg a Marsra szállást.

A marsjáró még pár napig az űrszondán marad diagnosztikai tesztelés végett, csak utána gördül le egy rámpán a Mars felszínére és indul felfedező útjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!