Tanulmányi csapatverseny

2021.09.28. 14:29

Űrkutatási verseny magyarországi és határon túli magyar középiskolásoknak

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) Irány az űr! elnevezéssel második alkalommal hirdetett űrkutatási csapatversenyt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elindult a regisztráció, a négyfős csapatok – három tanuló és egy felnőtt mentor – nevezését október 14-én 24 óráig várják itt, az esemény honlapján, amelyen minden további információ is megtalálható. Azt szeretnék megmutatni a szervezők, hogy

az űrkutatás, az űrtevékenység minden reál tárgy tanításához alkalmazható hasznos, élő ismeretanyaggal szolgál,

és a fizika mellett a kémiát, biológiát, földrajzot, informatikát is érdekessé lehet tenni az űr témakörével.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósuló verseny három online fordulóból áll, amelyeket egy döntő követ majd. A fordulók előtt a szervezők online konzultációt tartanak. Az első forduló feleletválasztós kérdésekből áll, a feladatsor október 15-én lesz elérhető. A második forduló a feleletválasztós tesztkérdések mellett kifejtős-számolós kérdésekből áll és november 26-án tölthetik ki a csapatok. A harmadik fordulóra február 4-én kerül sor.

A döntőt 2022. március 26-án tartják. A helyszínről és lebonyolításának módjáról az aktuális járványhelyzet függvényében döntenek a szervezők.

A verseny fődíja egy utazás az Európai Űrügynökség (ESA) legnagyobb létesítményébe, az Európai Űrtechnológiai Központba (ESTEC), a hollandiai Noordwijkbe.

Tavaly az első helyezést a Polaris Csillagvizsgáló szakkörösei (Rab Fanni, Sas Csanád és Szabó Botond, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium és az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium tanulói, felkészítő tanárukkal, Haris-Kiss Andrással) érték el, ők utaztak el az Európai Űrtechnológiai Központba (ESTEC).

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!