Egészségügyi csúcsprojekt Magyarországon

2021.06.10. 09:58

Vágás nélküli műtéti módszerek alkalmazása a rákgyógyításban

Áttörést hozhat a rákkezelésben az Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt, amely a rosszindulatú pajzsmirigy daganatok vágás nélküli műtétének kifejlesztésére indult Magyarországon, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben.

Budapest, 2021. június 9. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a PremierMed Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa vágás nélküli pajzsmirigyrákmûtétet mutat be Budapesten, a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben 2021. június 9-én. Áttörést hozhat a rákkezelésben az Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt, amely a rosszindulatú pajzsmirigy daganatok vágás nélküli mûtétének kifejlesztésére indult Magyarországon, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben. A csaknem 300 millió forintos kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A pajzsmirigy jóindulatú göbeinek és jóindulatú melldaganatok eltávolításánál már évek óta eredményesen alkalmazzák a nyitott műtét nélküli, hőkezeléses technológiát, a termoablációt. A régióban egyedül itt érhető el ez az eljárás, ami hozzájárul az ország pozíciójának erősítéséhez az orvosi innovációk és beruházások terén.

A mostani három éves projekt, a rosszindulatú elváltozásoknál is alkalmazható technológia iránt jelentős a külföldi szakmai érdeklődés.

Deák Pál Ákos, intervenciós radiológus vágás nélküli pajzsmirigyrákmûtétet mutat be
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa szerint a vágás nélküli beavatkozás a betegeknek forradalmi újítást jelent a rákkezelésben, az országnak pedig hatalmas előrelépést az egészségügyi innovációk területén.

A rádiófrekvenciás kezelés minimál-invazív eljárás, a többéves nyomon követéses tanulmányok alapján

ugyanolyan eredményes, mint a hagyományos műtéti vagy egyéb alkalmazott eljárások,

azonban azoknál sokkal alacsonyabb műtéti kockázatot jelent és a kezelés sokkal olcsóbb, mint a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott, jellemzően műtéti megoldások – ismertette Deák Pál Ákos. Azt is megemlítette, hogy noha a világban 2015 óta folynak kutatások a rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezeléséről, alig van még szakirodalma, így a magyarországi kutatás szerinte komoly mérföldkő lesz.

Elmondta, nemzetközi kutatásokat folytatnak annak érdekében, hogy az eljárást hamarosan minél több szerv kezelésére és azok rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek gyógyítására is alkalmazzák majd.

A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nemcsak alkalmazzák az új technológiákat, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvostanhallgatóknak, valamint az egészségtudományi kar radiográfus hallgatóinak, amellyel Magyarország újabb jelentős lépést tesz az innovatív orvosi technikák oktatásában is.

A Premier G. Med cégcsoport 2015-ben nyitotta meg Egészségközpontját, 2019-ben pedig a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetet. A társaság vagyoni és pénzügyi helyzete stabil, működéséből származó eredményét fejlesztésekre fordítja. A beszállítás könnyítésére és korszerűsítésére 2012-ben készült el Nagytarcsán saját logisztikai központjuk, erre nagyságrendileg 460 millió forintot fordítottak. A társaság tavalyi bevétele 2,564 milliárd forint volt, nyeresége 221 millió forintot tett ki. Idén 3 milliárd forintos bevétellel számolnak.

A csaknem 300 millió forintos kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!