Oka van

2021.01.14. 06:00

Veszélyforrás a Windows 7, mégis használjuk

Egyes szoftverek a tervezett élettartamuk előtt elhullanak, mások meg szinte kiirthatatlanok.

Forrás: Shutterstock

A Windows 7 az utóbbiak közé tartozik: esztendeje megszűnt a támogatása, mostanság leárazáskor két jobb szendvics áráért hozzá lehet jutni az utód Windows 10-hoz, mégis sokan nehezen engedik el.

Talán az (is) lehet a ragaszkodás oka, hogy

megjelenésekor úgy élhettük meg, ez az első Microsoft operációs rendszer, amelyik tényleg megbízható,

nem száll el váratlan pillanatokban kék halállal, felismeri a csatolt eszközöket – működik.

Népszerűsége töretlen, pedig a Microsoft 2020 januárjában megszüntette a támogatását.

A kiadását megelőző Windows XP-hez hasonlóan továbbra is több tízmillió gépen fut a világon, miközben használata potenciális veszélyt jelent, hiszen a Microsoft már nem küld rá biztonsági javításokat sem. Ráadásul nem csak magánfelhasználók, hanem cégek, intézmények is ragaszkodnak az elavult megoldáshoz. Ezzel informatikai infrastruktúrájukat biztonsági kockázatoknak teszik ki.

Infographic: Windows 7 Remains Popular A Year After Support Ends | Statista

A Statcounter becslései szerint a Windows 7 operációs rendszer 2020. decemberében még 13,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett asztali eszközökön, ami csupán 7 ponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

És ezek visszafogott számok, mert csak a webböngészők által gyűjtött adatokon alapulnak, s nem veszik figyelembe például a Windows 7-et futtató ATM-eket sem.

Mivel számos gép esetén új hardverelemekre lenne szükség a Windows 10 futtatásához, évekbe fog telni, míg a Windows 7 teljesen eltűnik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!