Egy fokozattal feljebb

2020.06.29. 11:51

Vidéki városokban bővül tovább a Vodafone 5G hálózata

Budapest belvárosa és Zalaegerszeg után vidéki nagyvárosokban és a Balaton körül folytatódik a bázisállomások 5G fejlesztése.

Forrás: Shutterstock

Ezzel a Vodafone 5G állomásainak száma országosan közel 300-ra nő, melynek köszönhetően már több százezren tapasztalhatják meg az újgenerációs mobilhálózat képességeit. Az a cél, hogy Magyarország a digitális Európa élvonalába tartozzon.

A Vodafone Magyarország elsőként indította el 2019-ben élő, kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában

a 2016-ban vásárolt 3500MHzes frekvenciakészletének köszönhetően.

Tavalyi a szolgáltató több tesztet is bemutatott az újgenerációs hálózat kiemelkedő sebességét és minimális késleltetési idejét demonstrálva, többek között a ZalaZone tesztpályán és budapesti Vodafone székházánál egy távolról, 5G kapcsolaton keresztül irányítható személyautó segítségével.

Idén áprilisban a cég további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción. Az újonnan megszerzett frekvenciasávokkal, amelyek

alkalmasak a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelésére,

a szolgáltató jó helyzetbe került ahhoz, hogy tömegesen biztosíthassa a hazai vállalkozásoknak és a lakosságnak a legújabb technológia által nyújtott lehetőségeket.

Az 5G hálózat fejlesztése és kiépítése idén is folytatódik: a szolgáltató 5G technológiát biztosít Budapesten és környékén, nagyobb megyeszékhelyeken, illetve a Balaton körül is.

A mostani fejlesztésben az alábbi megyeszékhelyek érintettek, az állomások jellemzően a belváros frekventált részein, illetve egyetemek környékén helyezkednek majd el:

• Miskolc

• Győr

• Debrecen

• Székesfehérvár

• Pécs

• Szeged

• Eger

Az 5G fejlesztések nagy részét Budapesten és környékén, több országos jelentőségű intézményben végzik az év során.

A hálózatfejlesztések a nyári szezon közeledtével a balatoni régióban is elkezdődnek, a szolgáltató a tó körül teljes egészében bővíti 4G hálózati kapacitásait, illetve a Balaton két „fővárosában” elindul az 5G szolgáltatás. Balatonfüreden és Siófokon várhatóan nyár második felére lesz elérhető a szupergyors sebességű mobilhálózat.

Az 5G hálózat csak az arra alkalmas mobileszközzel és tarifával érhető el. A szolgáltató portfóliójában jelenleg hat 5G képes készülék kapható: a Samsung Galaxy S20 Ultra 5G DS, Samsung Galaxy S20+ 5G DS, Samsung Galaxy Note 10+ 5G, Huawei P40 Pro 5G Dual SIM, OnePlus 8 Pro 5G Dual SIM és a Xiaomi Mi 10 5G.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!