Iskolánk története

1955. A Nagyatádi Gimnázium kihelyezett levelező tagozatos osztályt indít Barcson. Az év végi vizsgát és az érettségit is anyaiskolában kell letenni. Az anyaiskola szerepét később Szigetvár vállalja.

SONLINE

1959-60. Az erdőgazdálkodók részéről szakképzett fizikai munkaerő iránti igény fogalmazódik meg.
1960. Az Országos Erdészeti Felügyelet szakosztályülésén elhatározzák az ifjúsági szakképzést, helyét a középrigóci kastélyban jelölték meg, amelynek felújításáról is döntöttek.
1961. Májusra elkészül a középrigóci kastély átalakítása bentlakásos iskolává.
1961. Szeptember 1-jén megnyitja az első tanévet a Barcsi Gimnázium. Az intézmény vezetője Pandur István, az általános iskola igazgatója.
1961. Szeptember 1-jén 82 fő tanulólétszámmal megindul az erdészeti szakmunkásképzés Középrigócon a Széchényi kastélyban. Igazgatója Ott György erdőmérnök. Az elméleti képzés időtartama 3 hónap.
1963. Elkészül a gimnázium új épülete. Vámos Zoltán igazgatása alatt 6 osztállyal kezdi meg az önálló életét.
1964. Az erdészeti szakmunkás elméleti képzés időtartama 5 hónapra emelkedik, a szakmai gyakorlatot most már csoportosan, vállalati szakoktatók irányításával 2 külső oktatóbázison teljesítik a tanulók.
1965-70. Műhelysorok, szolgálati lakások, új tantermek, új ebédlő, vízház, tanpályák (rutinpálya és szabványos motorfűrészes tanpálya), úszómedence, sportpályák építése Középrigócon.
1969. Szeptember 1-jétől a 2 éves szakmunkás képzés 3 évre emelkedik. A szakmai gyakorlatot ettől kezdődően teljes egészében az iskola végzi Középrigócon.

1970. Egyre nehezebb a gimnáziumi osztályok beiskolázása. Iskolavezetésünk szakközépiskolai osztályok beindítását kezdi el. A nagy átszervezés Bérczi István igazgató nevéhez fűződik: a vízügyi szak beindítását ő tervezte.
1970. Szeptember 1-jén a járművezető képzés beindítása szakmunkás tanulóink részére Középrigócon.
1970-75. Gépparkfejlesztés: IFA tehergépkocsit, 4-5 traktort, GAZ és ZSUK gépkocsikat, személygépkocsit, kérgezőgépet szerez be a szakmunkásképző.
1971. A Pécsi Vízügyi Igazgatóság kivitelezésében július 2-a és augusztus 28-a között rekord idő alatt felépül az iskolához tartozó kollégium. Szeptember 1-én beindul a vízgazdálkodási és vízépítési szak, párhuzamosan az új gimnáziumi osztállyal.
1971. Elkészül a középrigóci iskolához vezető bekötő út.
1972. A vízügyi tagozaton is megkezdődik a levelező oktatás.
1974. Levelező tagozatunkon szakmunkások szakközépiskolája néven három éves, érettségit adó képzés indul a szakmunkás vizsgával rendelkezők számára. Ez az oktatási forma 2001-ben szűnik meg.
1975. Augusztus 29-én került sor a Pécsi Vízügyi Igazgatóság által épített új barcsi kollégiumi szárny átadására. Ekkorra már csaknem 6000 kötetes könyvtár, vízügyi oktató- és gyakorlótelep, szaktantermek, szertárak segítik az eredményes oktatást iskolánkban.
1976. A Somogy megyei Tanács Művelődési Osztálya - mint iskolafenntartó intézmény - leállítja a beiskolázást a gimnáziumi osztályba.
1978. A barcsi középiskolával összevonják a Középrigóci Szakmunkásképző Iskolát. Ezzel egy időben az erdészeti szakmunkásképzés mellett erdészeti szakközépiskolai osztály indul.
1979. Az utolsó gimnáziumi osztály érettségizik. Ezzel az intézményben csak a levelező tagozaton folyik a gimnáziumi oktatás. Iskolánk hivatalos neve ezentúl Erdészeti, Vízgazdálkodási és Vízépítési Szakközépiskola, Erdészeti Szakmunkásképző Iskola és Kollégium. Az intézmény új igazgatója Horváth Ferenc középiskolai tanár.

1980. A levelező tagozatunkon érettségit adó 4 éves erdészeti szakközépiskolai osztály indul.
1985-86. A vízügyi, majd az erdészeti osztályok áttértek az 5 éves technikusi képzésre.
1987. Négyéves időtartammal érettségit adó új szakközépiskolai osztályok indulnak: erdőgazdasági gépész és vadász-vadtenyésztő szakon. Az oktatás egy képzési szakasz lezárta után megszűnik. A vízügyi tagozaton beindul az angol nyelvből a kéttannyelvű képzés.
1988-89. Az iskola lőtere skeet, trapp és toronykakas pályával bővül.
1989. Megszűnik a 3 éves erdészeti szakmunkás képzés. A Széchényi kastélyból pedig az erdész tanulók kollégiuma lesz.

1990. A barcsi iskolarészben az erdészeti szaktantermek és szertárak felszerelése új, korszerű audiovizuális eszközökkel gyarapszik.
1990. Az erdészeti tagozaton beindul a német nyelvből a kéttannyelvű képzés.
1992. Iskolánk csatlakozik az világbanki képzési modellhez. Keretei között 4+2 éves képzési idejű, mezőgazdasági szakmacsoportos alapozásra épülő erdésztechnikus, illetve a környezet-és vízgazdálkodó szakmacsoportos alapozásra épülő 4+1 éves környezet- és vízgazdálkodó technikus képzés indul.
1993. Megkezdődik az Erdészeti és Vízügyi Szakközépiskolában a hatosztályos gimnáziumi képzés.
1994. Intézményünk fölveszi a Dráva Völgye Középiskola nevet.
1994-96. Ekkor épül új sportcsarnokunk. Az építés költségeinek fele gazdálkodó szervezetek és magánszemélyek adományaiból kerül ki.
1996. Iskolánk sportcsarnokának avatása.
1996-97. Tanműhelyek felújítása, szakmai gyakorlati tantermek és talajlabor kialakítása Középrigócon.
1998. Intézetünkben kereskedelmi tagozat indul.
1998-99. A Széchényi-kastély tetőszerkezetének felújítása.

2000. Erdei iskola programot indítunk.
2003. Felsőfokú akkreditált kereskedelmi szakmenedzser képzés indul a kereskedelmi tagozaton.
2005. Elindul iskolánkban a négyosztályos gimnáziumi képzés dráma, illetve matematika informatika tagozatos osztállyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!