Osztrák diákok a Dráva Völgye Középiskolában

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően október 11-én 26 diák és két tanár érkezett iskolánkba az osztrák testvériskolánkból, a knittelfeldi gimnáziumból. A Coménius: Iskolai együttműködés pályázatot még a szünet előtt adtuk be, és egyike voltunk azon keveseknek, akik az Európai Uniótól a pályázat megvalósításához anyagi támogatást kaptak.

SONLINE

Közös pályázatunk címe: „A folyók, amik összekötnek…” A pályázat célja, hogy diákjaink megismerjék egymás kultúráját, Barcs  és Knittelfeld  nevezetességeit, a Duna illetve a Mura élővilágát, összehasonlítsák a Duna-Dráva Nemzeti Park és Grebenz Nemzeti Park növény- és állatvilágát, ízelítőt kapjanak a két ország konyhaművészetéből. Mindezek mellett a magyar diákok számára fontos cél a nyelvgyakorlás is. A projekt két évre szól. Az első évben a 10 - 10 napos 30 fős cserelátogatások során a tanulók anyagot gyűjtenek. A feldolgozott anyagból a következő évben a kiállítás készül mindkét iskolában, ekkor újabb, 5-5 napos, 15 fős látogatásra kerül sor.

Osztrák vendégeink programokban gazdag 10 napot töltöttek nálunk. A projekthez kapcsolódva kirándultak a Borókásba, tanulmányozták az ártéri erdők élővilágát, a Duna- Dráva Nemzeti Park központjában előadást hallottak a Dráva élővilágáról, hajóztak a Dráván, megismerkedtek a szennyvíztisztító működésével, méréseket végeztek a Rinyán, ahol a patak vízének szennyezettségét vizsgálták.
Egy diák számára mindig érdekes egy másik ország iskolarendszere. Vendégeink örömmel vettek részt tanórákon, ahol aktívan bekapcsolódtak az órai munkába.

Szabadidejüket kirándulásokkal (egész napos kirándulás Pécsre és Abaligetre), kulturális programokkal és uszoda látogatással színesítettük. Nagy sikere volt azoknak a magyar nyelvi óráknak, ahol a magyar ABC-vel ismerkedtek vendégeink, megtanulták az egyszerű köszönési és udvariassági formákat.

Sikert aratott a jó hangulatú táncház is, ahol az épp nálunk tartózkodó francia diákokkal és természetesen a mi tanulóinkkal együtt vidáman ropták a csárdást. A sport is helyet kapott a programban – a „vegyes” focimeccsen az osztrák vendégeink győztek.

A magyar konyha remekei közül a pörkölt receptjét ismerték meg, főszakácsunk -Margit néni- vezetésével a főzési folyamatot is nyomon követhették. 
A tíz nap gyorsan eltelt. A közös munka, kirándulások során és az együtt töltött szabadidő eredményeként barátságok is születtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!