Suli–apró

Fontos és érdekes hírek az iskola 2007/2008-as tanévéből.

SONLINE

A 2007/2008-as tanévben néhány tanártól búcsúznunk kellett. Többen közülük nyugdíjba mentek, voltak, azonban akik úgy döntöttek, hogy szeptembertől máshol kívánnak dolgozni. Ezek a változások új feladatok elé állították két tanárunkat, mivel Harasztia János tanár urat a kollégium, Malgay Viktor tanár urat pedig az erdész tagozat vezetésével bízták meg.

Szeptember 23 és 29 között iskolánk sportkedvelő diákcsoportja már második alkalommal vett részt az Alpok-Adria Sporttáborban Rovinj-ban, Horvátországban. Az egy hetes rendezvényen német, osztrák és olasz diákokkal mérték össze tudásukat különféle sportágakban, de mindemellett színészi vénájukat is megcsillogtatták, hiszen nagy sikerrel adták elő az iskolánkban oly nagy népszerűségnek örvendő Dzsungel könyve egy részletét.

Szeptember 27-én a Széchenyi Ferenc Középiskolában megyei Diákparlamentet tartottak, ahol iskolánkat Orsós Ilona a DÖK alelnöke, és Tatai Gergő, a DÖK titkára képviselte. Ezen a fórumon az iskolák képviselőinek az esélyegyenlőséget, a diákjogokat, a diákönkormányzat működését és dokumentációit elemezve kellett bemutatniuk iskolájuk diákönkormányzatát és megválasztották azt a diákot is, aki a barcsi kistérséget képviselte az országos diákparlamenti ülésen.

“Áru vagy” címmel előadást tartott a Pécsi Határőr Igazgatóság iskolánk lányainak október 1-jén. Ahogy azt a résztvevő lányok elmondták, az előadás nagyon megrázó és tanulságos volt.

Iskolánk az ősz folyamán több pályaválasztási kiállításon is képviseltette magát. október 16-án Mohácson, október 19-20-án Kaposvárott, november 15-16-17-én pedig Zalaegerszegen ismerhette meg  az érdeklődő nagyközönség képeken és videofelvételeken keresztül, hogy mit is nyújthat a Dráva Völgye Középiskola a felnövekvő nemzedéknek.

Az október 23-ai városi ünnepségre iskolánk tanulói készültek irodalmi összeállítással, ám a rossz idő miatt a műsor a megemlékezésen elmaradt. A Híd Televízió azonban felvette és egy későbbi időpontban sugározta műsort.

Október 24-én került megrendezésre iskolánk új épületeinek ünnepélyes átadása, melyen számos neves személy vett részt.  Mind dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, mind Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke dicsérték azt az összefogást, és kiemelkedő munkát, amelyet a tanári kar, a tanulók, valamint a kivitelezők végeztek.
Az ünnepségen Horváth Ferenc igazgató urat Pedagógiai Szolgálatért Emlékéremmel és Parlamenti Ezüstéremmel tüntették ki. Az avató ünnepségről képes beszámoló olvasható.

November 3-án nyílt napot tartottunk. Sok érdeklődő diák és szülő látogatott el hozzánk. Megtekinthették iskolánk felújított épületeit, megismerkedhettek tagozatainkkal és az iskolában működő számos tevékenységi körrel. Ezt követően ízelítőt kaptak az irodalmi színpad tevékenységéből, hiszen a „Dzsungel könyve” című előadásból láthattak egy részletet. Reméljük, hogy az idelátogatók kellemes élménnyel és benyomásokkal távoztak tőlünk.

Idén is megrendezésre került szecskáink felavatása. November 15-én délután 3 órakor iskolánk sportcsarnoka adott otthont a rendezvénynek.

November 22-én látogatta meg a honismereti szakkör a Titanic kiállítást. A diákok nagy várakozással utaztak Budapestre, és mint arról beszámoltak, nem hiába utaztak 10 órát. A kiállítás felejthetetlen élményt nyújtott, és nem kevésbé a kirándulás meglepetés programja.

Az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos döntőjébe jutott. NEMES ZOLTÁN 11. környezet- és vízgazdálkodó osztályos tanuló, aki a 14. helyen végzett és az Anyanyelvápolók Szövetsége különdíját kapta. Felkészítő tanára: Török Sára

Ezekben a hónapokban iskolánk tanulói Országos Középiskolai Tanulmányi versenyeken vesznek, illetve vettek részt 6 tantárgyból. Matematikából 20-an, kémiából 3-an, irodalomból 2-en, fizikából 19-en, német nyelvből 3-an, biológiából 19-en csillogtatják meg tudásukat.

A Nemes Tihamér számítástechnika verseny feladatait iskolánkban november 8-án írta meg 2 tanuló.  Egyikőjük különösen jól szerepelt, hiszen 100%-os teljesítményt nyújtott, de a másik versenyző dolgozata is továbbküldhető.
Felkészítő tanáruk: Horváth Sándor

A Nyugat című folyóirat indulásának 100. évfordulója alkalmából versmondó versenyt hirdettek. Pécsen, a területi-regionális fordulóban november 10-én HORVÁTH CSENGE 9.g (b) osztályos tanuló képviselte iskolánkat, aki 6. helyezést ért el.
Felkészítő tanára: Török Sára

Iskolánkba 2007. október 13-án a francia testvériskolából Coulogne-ból egy osztálynyi tanuló érkezett, hogy bővítse szakmai tudását. Itt tartózkodásuk alatt a térség halászatával, és vízgazdálkodásával ismerkedtek meg. Az 5 nap alatt a diákok programját Hideg Tamás tanár úr, és Horváth Katalin tanárnő szervezte, valamint Filotás Zsuzsanna tanárnő a tolmácsolásban működött közre. A tanév második félévében  iskolánk diákjaiból álló csoport élvezheti majd a francia iskola vendégszeretetét. A látogatásról képes beszámoló is olvasható.

Októberben a knittelfeldi testvériskolánkból  21 diák és 2 kísérőtanár érkezett iskolánkba. A két iskola kulturális és környezetvédelmi témakörben pályázott, és nyert anyagi támogatást az együttműködéshez. Az osztrák diákok a közös projekt megvalósítása érdekében látogattak el iskolánkba. Munkájukat Riklikné Földvári Anna tanárnő és a német nyelvtanárok irányították. A pályázat keretében iskolánk diákjai előreláthatóan május végén látogatnak majd el Knittelfeldbe. A látogatásról képes beszámoló is olvasható.

Az idei tanévben iskolánk színházkedvelő tanulói két város társulata és műsora közül is választhattak. November 7-én az évad első előadásait egy időben tekinthették meg Pécsett és Kaposváron is. A Pécsi Nemzeti Színházban Csehov: Ivanov című drámáját, a Csiky Gergely színházban pedig a Karnebál című komédiát nézték meg.

Brüsszelné Petrákovics Ilona tanárnő vezetésével énekkart szerveztek diákjaink az elmúlt hónapokban. A kórus tagjai minden kedden délután tartják próbáikat, és szeretettel várnak minden énekelni vágyó, és magában tehetséget érző diákot.

A szeptemberi dedikált könyvek, az októberi kézműves tárgyak és rajzok, illetve a bankjegy kiállítás után most „Nyakláncok és karkötők” címmel diákjaink gyöngyből fűzött munkái tekinthetők meg a könyvtárunkban. A szebbnél szebb ékszerkiállítás mellett Zákányi Nikolett 9. g a osztályos tanuló rajzai emelik a könyvtár hangulatát.

Színjátszó szakkörünk, miközben készülődik a Dzsungel könyve díszbemutatójára, több környékbeli helyszínen is előadta már a musical néhány részletét. Siklóson, Segesden, és a helyi állatvédők programjának részeként Barcson is nagy sikerrel szerepeltek. A díszbemutató időpontja december 4-e 18 óra, melyre iskolánk tanulóit és dolgozóit várjuk, valamint december 5-e 18 óra a város és a környék érdeklődői számára.

November 26-27-28-án került sor az őszi érettségi vizsga szóbeli részére. Az idei tanévben a Nagyatádi Szakképző Iskolát jelölték ki az őszi vizsgák lebonyolítására. 13  12. évfolyamos tanulónk élt az előrehozott érettségi vizsga lehetőségével, összesen 7 tantárgyból. 5-en matematikából, 1 fő történelemből, 3-an angolból, 1 tanuló németből, 2-en fizikából, 1 fő biológiából és 3-an informatikából tettek sikeres előrehozott érettségi vizsgát. Több végzős tanulónk már 11-esként a tavaszi vizsgaidőszakban előrehozott vizsgát tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!