18
Csak felnőtteknek A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot! Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves

Mi a különbség a sport és az e-sport között?

Az e-sport, definíció szerint két vagy több játékos, akik tudásukat vagy képességeiket felhasználva, megpróbálják legyőzni a másikat egy választott videojátékban. A játékok témája akármi lehet a sportiszimulátoroktól kezdve, a stratégiai játékokon keresztül, a harci ütközetekig. A lényeg csak az, hogy a vetélkedés ne a gép, hanem egy másik játékos vagy csapat ellen történjen.

Sport vs. e-sport

Sokan vannak az ellen, hogy ezt a játékot és annak a profi szintjét sportnak nevezzük, az ellenérvek ilyenkor azok, hogy egy sporthoz szükséges az, hogy a szabadban legyünk, sétáljunk, fussunk, ugráljunk vagy végezzünk valamilyen fizikai erőkifejtést a tevékenység alatt. Ezek az érvek azonban nem teljesen igazak, hiszen egyetlen lexikon sem említi azt, hogy az egyénnek vagy a csapatnak fizikai erőkifejtést kellene alkalmaznia.

A legtöbb definíció használja a fizikai cselekvés szót, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy erőkifejtést kell végezni. Ebben a sportágban a sportolók nem közvetlen módon végeznek fizikai cselekvést, hanem egy elektronikus eszköz segítségével közvetett módon befolyásolják a játékteret, azaz parancsokat adnak ki, amit a játék programozása felismer és akcióvá alakítja azt.

A digitális fogások

Az egér mozgatása vagy egyéb hardverekkel való interakció, mind parancsok, amik közvetve a játékot irányítják. Az eltérés a hagyományos sportok és az e-sportok között, hogy a nézők az e-sport esetében nem a sportoló valós fizikai megnyilvánulását látja, hanem az általa okozott, digitális térben lévő kivetülést.

Az e-sport tehát annyit tesz, hogy játékosok valós cselekvései virtuális eredményeket okoznak, amik meghatározzák a játék végső kimenetelét. Tehát az e-sportok már távolról sem nevezhetők hagyományos sportoknak, azonban bonyolultságuk és komplexitásuk miatt megérdemlik, hogy a sportokkal egylapon említsék őket.

A siker kulcsa abban rejlik, hogy melyik játékos vagy csapat rendelkezik nagyobb tudással a játékról, melyikük stratégiája jobb, vagy csak annyi, hogy kinek jobbak a reflexei.

Csatlakozz az 1 millió forint összdíjazással járó Megyék Csatája Országos E-sport Versenyhez!

Hozzászólások

járványügy somogyban / 4 perce
Hírek röviden: tartsuk be az óvintézkedéseket!
Sonline
siker
Rasovszky Kristóf győzött Kanadában
személyi edző / 8 perce
A világ legszexibb fitneszedzője néha bugyit sem húz, úgy tréningezik...
Anllela Sagra, a világ egyik legszexibb fitneszedzője, 11,3 millión követik az Instán, pedig meg sem mutatja kedvenc gyakorlatait, csak az eredményt...
fotók
K.G.
Büntetőfékezés miatt állt fejre egy autó, a vétkes sofőr távozott
A Kaposvári Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat egy 42 éves nő ellen, aki Kaposvár közelében háromszor is indokolatlanul fékezett egy másik autója előtt, azonban az utolsó alkalommal a sértett, hogy elkerülje az összeütközést, a kocsijával kisodródott azt úttestről és tetejére borulva állt meg.
Rasovszky Kristóf
tenisz / 9 perce
Így áll most a világranglista
Fucsovics Márton és Balázs Attila is rontott a top 100-ban a férfi teniszezők között.