Egyperces

2017.01.20. 13:21

Hét kontinens hét maratonján indul hét nap alatt a rákból felgyógyult amerikai futónő

BethAnn Telford nem csak önmagáért fut, teljesítményével egy agydaganat-kutató alapítványnak gyűjt támogatásokat.

BAMA

BethAnn Telford háromévnyi kemény edzésen van túl. Ez alatt az idő alatt végig arra készült, ami még ennél is keményebb: lefutni a World Marathon Challenge-t, azaz hét nap alatt hét maratont futni hét kontinensen. De ami még ennél is sokkal keményebb, az az, hogy Telford agydaganat túlélője.

Az amerikai nő hosszú évekkel az agytumor-diagnózisa előtt már bejáratott maratonista volt. Egy 2004-es versenyén azonban, hét mérfölddel a cél előtt valami hangos pattanást hallott a fejében. Végigfutotta a versenyt, de utána, a munkahelyén már különösen érezte magát: szétszórt volt, nem emlékezett nevekre és dátumokra, és amikor képtelen volt eltalálni a női vécéig, a főnökei pihenőre küldték. Aztán MRI-t csináltatott, ami kimutatta: tumor van az agyában.

A most 47 éves asszonyt a rá következő évben megműtötték, de ez további bonyodalmakkal járt. Közölték vele, hogy nem lehet már gyereke, a bal szemére megvakult, újra kellett tanulnia állni és járni, és élete végéig katétert kell használnia.

De Telford nem tört meg, csodával határos módon öt hónappal később már ismét futott, és idővel újra indult maratontokon is. A kihagyás után pont azon a versenyen tért vissza a 42 kilométeres távhoz, melyen annak idején megpattant valami a fejében.

A mostani sorozaton az Antarktiszon, Chilében, az USA-ban, Spanyolországban, Marokkóban, Dubajban és Ausztráliában futja majd le a távot, hét nap leforgása alatt.

Telford már nem csak magáért fut. Összefogott az Accelerate Brain Cancer Cure alapítvánnyal, és támogatásokat gyűjt nekik, melyet a szervezet az agytumor ellenszerének kutatására fordít. Eddig több mint 800 ezer dollár jött össze, Telford célja egymillió. A hétnapos versenyen olyan cipőkben fut majd, melyen agytumorral küzdő gyerekek képei szerepelnek.

„Nem akkor érek célba, amikor lefutom ezt a nagy, epikus versenyt. Akkor érek majd célba, amikor valaki bejelenti, hogy megvan a gyógymód.” - nyilatkozta Telford a CNN-nek.

A verseny január 23-án kezdődik az antarktiszi Union-gleccseren.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!