Egyperces

2017.01.31. 15:16

Meglepő oka lehet annak, hogy nem bír leállni az evéssel

A habzsolás a rendetlen konyhával lehet összefüggésben.

BAMA

Rendszeresen túleszi magát? Lehet, hogy a problémának köze sincs a génekhez: egy kutatás alapján valószínű, hogy mindezt egyszerűen a rendetlen konyha okozza.

A Cornell Egyetem táplálkozáskutató részlege 98 résztvevős kísérletet végzett – az alanyok mindegyike nő volt – mely során mindenkinek egy konyhában kellett valakire várnia. A körülmények annyiban voltak különlegesek, hogy az alanyok egyik felének tiszta és rendezett, a másik felének pedig zsúfolt konyhában kellett várakoznia, ahol tornyosultak a mosatlan edények, újságok hevertek mindenütt, és folyton csörgött egy telefon. A másik fontos vonás az volt, hogy mindkét konyhában teli sütisdoboz, egy tál ropogtatnivaló, egy másik tálban pedig répa várta őket.

A vizsgálat során a kutatók azt tapasztalták, hogy a rendetlen konyhában várakozó nők kétszer annyi süteményt tömtek be, mint a nyugis konyhában ácsorgó társaik. Számszerűsítve: tíz perc alatt 53-mal több fölösleges kalóriát vettek magukhoz.

A kutatást vezető Lenny Vartanian az eredményeket összefoglalva megállapította, hogy a kaotikus környezet, és a kontrollvesztés érzete rossz hatással van a diétákra. „Úgy tűnik, ez arra vezeti az embereket, hogy azt gondolják: minden más kicsúszott az irányítás alól, én miért ne tenném ugyanezt?”

Ráadásul, ha az ember alapból fáradtan érkezik meg a kaotikus környezetbe, akkor az még rosszabb hatással van az önkontrolljára. A kísérlet résztvevői közül néhánnyal előzetesen írásbeli tesztet is kitöltettek, hogy stresszes állapotban kelljen várakozniuk. Ők 100 fölösleges kalóriával többet süllyesztettek magukba, mint nyugis társaik.

A tanulság: nyugodt állapotban sokkal könnyebb ellenállni a fölösleges csócsálásnak. Hogy ezt elérjük, a kutatók azt javasolják, tanuljunk meg meditálni. Alternatív megoldásként pedig tartsuk rendben a konyhát – akkor is, ha a kísérlet résztvevőivel szemben nem nők vagyunk, hanem férfiak.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!