Egyperces

2017.01.26. 11:51

Tévedésből halálos adag koffeint adott be hallgatóinak egy brit egyetem

Kísérletet folytattak, elnéztek egy tizedesvesszőt.

BAMA

Csak a szerencsén múlt, hogy tévedésből nem ölte meg hallgatóit a Northumbriai Egyetem 2015 márciusában. A newcastlei intézmény két testnevelésszakos fiatal részvételével végzett kísérletet, mely során körülbelül 0.3 gramm koffeint kellett volna beadni nekik, majd megfigyelni és rögzíteni a szervezetükben beálló változásokat. Elnézték azonban a tizedesvesszőt, és tévedésből 30 grammot adtak be nekik – ez háromszáz csészényi kávéban rejlő hatóanyaggal ér fel, és halálos adag. Korábban 18 grammtól is meghaltak már.

A másodéves hallgatók szerencsére nem haltak bele az óriási tévedésbe, de napokra az intenzív osztályra kerültek, és dialízis kezelésre szorultak. Az ügyben most zárult le a per, az egyetemet a bíróságon négyszázezer fontos büntetéssel sújtották.

A két évvel ezelőtti kísérletben az önkénteseknek pontosan megmérték a testtömegét és magasságát, hogy mindenkinek személyre szabottan ki tudják számolni a beadandó koffeinmennyiséget. A hírek szerint a majdnem végzetes tévedés úgy jött össze, hogy mobiltelefonon végezték a számítást, és egyszerűen nem figyeltek eléggé, rossz helyre szúrták be a tizedesvesszőt.

A hallgatóknak a végzetes koffeinadag hatására elmosódott a látásuk, egész testükben remegtek, és óriásit fogytak. Szerencsére teljesen sikerült felépülniük, de azóta aligha van kedvük beülni valahova egy kávéra.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!