2017.02.02. 14:00
A gyorskajáknak még a csomagolása is káros az egészségre
A zsírálló papírok rákkeltő összetevőket tartalmazhatnak, mutatta ki egy friss amerikai vizsgálat.
A zsírtól csöpögő burgerek, pizzák és társaik nagyon finomak ugyan, de egyáltalán nem tesznek jót a szervezetünknek – sőt, már a csomagolásuk is kimondottan káros lehet az egészségünkre, bizonyította be újfent egy friss vizsgálat.
Több amerikai nonprofit kutatószervezet tudósai működtek együtt a vizsgálatban, mely során 327 csomagolópapírt gyűjtöttek be az USA 27 legnagyobb gyorsétterem-láncából – köztük a McDonald’sszal és a Wendy’s-zel. Elemezték őket, és a minták 40 százalékán fluort találtak. Ez azért riasztó, mert a fluor a ma már nagy ívben elkerült teflon egyik összetevője, és jelenléte további káros anyagok meglétét is feltételezi.
Ezek között ott vannak a poli- és perfluoralkil anyagok (röviden: PFA-k), melyek zsír- és szaftállóvá teszik a papírokat, hogy a kaják ne áztassák át a csomagolást. A papírról azonban a PFA-k átvándorolhatnak az ételekre, ez pedig nagy baj, mert ezek az anyagok rákkeltőek lehetnek, fejlődési rendellenességeket okozhatnak, és gyengíthetik az immunrendszert és a nemzőképességet is.
Az nem újdonság, hogy a gyorsétteremláncok PFA-k segítségével teszik szaftlepergetővé a csomagolópapírokat – ami azt illeti, némely franchise az utóbbi időben új PFA-k bevetésével kísérletezett, melyekről azt feltételezték, hogy kisebb kockázatot jelentenek az emberi szervezetre. Ezt azonban az új tanulmány szerint semmi sem bizonyítja, és a társszerző azt írja, ezeket az anyagokat mindenestül száműzni kéne az ételek csomagolópapírjáról.
A kockázatok valószínűleg senkit sem fog eltántorítani a gyorskaják fogyasztásától. Mint mindig, most is a mértékletesség lehet a kulcs: ha alapvetően rendesen elkészített ételeket fogyasztunk, normális tányérról, és csak egyes alkalmakkor ugrunk fejest a fényes papírba burkolt burgerekbe, akkor talán kihúzzuk addig, amíg a gyorsétteremláncok tényleg száműzik a káros anyagokat a csomagolópapírokból.