2017.04.07. 15:37
Kitalálja, milyen tejből készül a világ legritkább sajtja?
Segítünk: négylábú és igen vicces hangot ad ki.
Megvan? Nincs? Akkor eláruljuk, hogy a szamárra gondoltunk.
Illetve nem mi gondoltunk rá, hanem a sajt készítője, Slobodan Simic, aki 16 évvel ezelőtt vásárolt néhány szamarat. Majd egy idő után feltette magának az egyértelmű kérdést: Miért nem készít senki szamársajtot?
A válasz egyébként egyszerű. A szamarak - ellentétben például a kecskékkel - nagyon kevés tejet termelnek, pont annyit, amennyire a kicsinyüknek szüksége van. És egy másik probléma is felmerül: a szamártejben ugyanis túl kevés a kazein nevű fehérje, ezért a folyadék nehezen alvad meg.
Na de akkor hogy készül a szamársajt? Simic érthető módon nem árulta el a titkát. A sajt árát viszont igen: 500 font, vagyis kb. 182 ezer forint a diós, gazdag ízű sajt - ami egyébként a világ egyik legdrágább élelmiszere és Szerbia egyik leghíresebb étele is.