MÁNIA

2017.07.06. 10:21

Több száz madártoll miatt csuknak le egy svájci férfit

Ornitológusnak adta ki magát, kétmilliárdos kárt okozott.

Három év börtönre ítélte szerdán egy bázeli bíróság azt a svájci férfit, aki ritka ragadozó madarak 458 tollát, illetve szárnyát lopta el svájci, német és osztrák tudományos múzeumokból, így gyarapítva közel tízezer darabos, legálisan szerzett gyűjteményét.

A 45 éves építészmérnök tízévesen kezdte a madártollak gyűjtését, hamar megszállottá vált, a világon létező összes ragadozó madártól szeretett volna tollat.

2005 és 2012 között ornitológusnak adta ki magát, így jutott be a múzeumokba. Csak nagyon ritka és védett madarak tollait lopta el, összesen közel 6 millió svájci frank (1,7 milliárd forint) kárt okozott.

A férfi nagyon meggyőzően alakította a tudóst, egy idő már azt is megengedték neki, hogy egyedül mászkáljon a múzeumok raktárában – így fosztogatott éveken át bázeli, berni, stuttgarti, frankfurti, berlini és bécsi múzeumokat is. 2012-ben vette észre az egyik berlini múzeum, hogy az áltudós kárt tett az állományban. A férfi korábban is lopott madártollakat, de 2005 előtti cselekményei elévültek.

A különös tolvaj – egy büntetlen előéletű, kétgyermekes ember – a bíróságon azt mondta, hogy becsületes személynek tartja magát, 2012 óta pszichoterápiai kezelésre jár, és már egyáltalán nem érdekli a madártollgyűjtés.

A történtek nyomán az érintett múzeumok megszigorították a szakértők ellenőrzését, a gyűjtemények biztonságát. A tolvaj felajánlotta, hogy jóvátételként átadja a megkárosított intézményeknek saját, teljesen legálisan szerzett 10 ezer madártollát.

Címkék#Svájc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!