felfedezés

2018.03.27. 13:56

150 évig üresnek hitték a koporsót, múmia lehet benne

Valószínűleg egy nő maradványait nem vették észre sokáig a tudósok.

Különleges múmiát rejthet az a 2500 éves egyiptomi fakoporsó, melyről 150 éve kijelentették, hogy üres – állapították meg ausztrál kutatók.

A Sydney Egyetem 150 éve szerezte meg a koporsót, ezután több szakértő is azt állapította meg róla, hogy üres. A feljegyzésekben az állt, hogy a koporsó csak törmeléket tartalmaz, ezért másfél évszázadon át egyszer sem vizsgálták újra.

Tévedésükre csak az elmúlt évben derült fény, amikor újabb kutatók elmozdították a koporsó fedelét. Azt remélték, hogy legalább néhány csontra vagy kötözőanyagokra bukkannak, ehelyett felfedezték egy múmia oszladozó maradványait.

A koporsó a test mintegy 10 százalékát őrizte meg. A maradványok nagyon rossz állapotban voltak, valószínűleg sírrablók miatt, akik ékszerek és amulettek után kutatva rongálták meg a testet – véli Jamie Fraser, a Sydney Egyetem Nicholson Múzeumának kurátora.

A felfedezés különleges lehetőséget teremtett a szakértőknek, hogy tanulmányozzák a múmiát. A teljes múmiákat ugyanis többnyire érintetlenül hagyják, ami korlátozza tudományos hasznukat.

„A hajdani ember étrendjére, betegségeire és életmódjára vonatkozó kérdésekre kaphatunk választ, megismerhetjük, hogyan élt és miben halt meg”

- mondta Fraser.

A felfedezés jelentőségét növeli, hogy a maradványok egy előkelő nőé lehetnek, aki olyan korban élt, melyről viszonylag keveset tudni – tette hozzá Fraser.

A hieroglifák szerint a koporsóban elhelyezett test egy Mer-Neith-it-es nevű nőé lehetett, aki a szakértők szerint papnő volt Kr. e. 600-ban. A szarkofág így a 26. dinasztia idejéből, a Kr. e. 664 és 525 közötti időszakból származik. Ez volt az utolsó olyan korszak, amikor az országban ősi egyiptomiak uralkodtak.

„A hieroglifákból tudjuk, hogy Mer-Neith-it-es az oroszlánfejű istennő, Szehmet templomában dolgozott. A hieroglifákból, a mumifikálás módjából és a koporsó stílusából következtethetünk arra, hogyan működött Szehmet temploma”

- mondta el Fraser.

Borítókép: Illusztráció / Flickr Odense Bys Museer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!