régészet

2017.10.29. 18:41

Óriási húsevő dinó lakomázott Afrikában 200 millió éve

A tudósok néhány gigantikus lábnyomból jutottak erre a következtetésre.

Egy nemzetközi kutatócsoportnak elsőként sikerült bizonyítékot találnia rá, hogy 200 millió évvel ezelőtt egy hatalmas, húsevő dinoszaurusz állt a tápláléklánc csúcsán a mai Dél-Afrika területén.

A Manchesteri Egyetem, a Fokvárosi Egyetem és a Sao Pauló-i Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport számos 57 centiméter hosszú és 50 centiméter széles, háromujjú lábnyomot fedezett fel a dél-afrikai Lesotho Maserui Kerületének egy lelőhelyén – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az úgynevezett paleofelszínbe ágyazott lábnyomok alapján a szakemberek arra következtettek, hogy az állat nagyjából kilenc méter hosszú lehetett, vagyis majdnem négyszer akkora mint az oroszlán, amely jelenleg a legnagyobb húsevő állat Afrika déli részén.

Az újonnan felfedezett faj a Kayentapus ambrokholohali nevet kapta és a megatheropodák közé sorolták. Ebbe a csoportba tartoztak az olyan hatalmas, két lábon járó húsevő dinoszauruszok, mint a Tyrannosaurus rex, amely a fosszilis bizonyítékok alapján nagyjából 12 méter hosszú volt.

A PLOS ONE című folyóiratban közölt tanulmány szerint a Kayentapus ambrokholohalitől származó lábnyomok az eddig felfedezett legnagyobb theropodalábnyomok, amelyeket Afrikában találtak.

A Manchesteri Egyetemen dolgozó Fabien Knoll szerint ez az első bizonyíték rá, hogy hajdanán egy gigászi méretű húsevő dinoszaurusz állt a tápláléklánc csúcsán a mai Dél-Afrika területén, amelyet egyébként növényevő, mindenevő és kisebb testű húsevő állatok uraltak akkoriban.

A felfedezés jelentőségét növeli, hogy ezek a lábnyomok a kora jura időszakból származnak és az ekkor élt theropodák többségéről eddig úgy vélték a kutatók, hogy jóval kisebbek, átlagosan 3-5 méter hosszúak voltak és a legtermetesebb példányok testhossza is legfeljebb hét méter volt.

Az eddig feltárt fosszilis leletek tanúsága szerint csak a jura kor előrehaladtával és a 145 millió évvel ezelőtt kezdődött kréta időszak beköszöntével jelentek meg az olyan igazán gigászi theropodák, mint a T. rex.

Borítókép: MaxPixel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!