tanulmány

2018.03.29. 07:17

Még mindig szivárog a sugárszennyezett víz Fukusimánál

Az atomkatasztrófa után a talajba beépített hűtőfal jelentősen csökkentette a tengerbe jutó sugárszennyezett víz mennyiségét.

Residents throw bouquets of flowers to mourn their friends killed in the 2011 tsunami and earthquake disaster at Soma city, Fukushima prefecture on March 11, 2018. Japan marked on March 11 the seventh anniversary of a deadly earthquake, tsunami and nuclear disaster which devastated its northeastern coast and left about 18,500 people dead or missing.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: JIJI PRESS

A Kyodo hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Aojama Micsio, a fukusimai egyetemen működő, környezeti sugárzással foglalkozó kutatóintézet professzora egy oszakai konferencián mutatta be kutatásainak eredményét.

A sugárszennyezett vízzel a tengerbe ömlő cézium 137-es izotóp napi mennyisége kétmilliárd becquerel, ami jelentős csökkenést jelent a hűtőfal üzembe helyezése előtt, 2013-ban mért 30 milliárd becquereles mértékhez képest.

A tanulmány szerint a fukusimai atomerőműtől nyolc kilométerre délre fekvő egyik településnél egy liter tengervízben, 0,02 becquerel sugárzóanyag-koncentrációt mértek. Ez a mennyiség Aojama szerint nem jelent veszélyt a halászatra.

Aojama azt a következtetést vonja le, hogy létezik egy föld alatti átjáró az erőmű és a tenger között, amelyen át a víz még mindig szivárog a tengerbe.

A szennyezett víz a három megrongálódott fukusimai reaktor hűtése nyomán keletkezik, a reaktorok alatt gyülemlik fel, s onnan szivárog a tengerbe.

A fukusimai erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco a világon egyedülálló föld alatti hűtőfalat épített, hogy a talaj lefagyasztásával akadályozza meg a szennyezett talajvíz eljutását a tengerbe.

Borítókép: Virággal emlékeznek a katasztrófa áldozataira

Forrás: AFP/Jiji Press

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!