árulkodó állkapcsok

2018.04.10. 07:11

Gigantikus halgyíkok úszkáltak az ősi tengerekben

Akár 26 méteresre is megnőttek.

This handout picture obtained from Nature Publishing Group on March 8, 2016 shows an artist's representation of shark-like marine reptiles from the time of dinosaurs known as Ichtyosaurs. Prehistoric global warming wiped out the ichthyosaur, a toothy, dolphin-like reptile that disappeared from Earth's oceans tens of millions of years before the last dinosaurs, researchers said on March 8, 2016.Palaeontologists have long scratched their heads over the abrupt disappearance of these apex predators, sometimes called sea dragons, after a 157-million-year deep-sea reign. / AFP PHOTO / nature / Andrey Atuchin / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NATURE PUBLISHING GROUP/ Andrey Atuchin" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Az ichtioszauruszok akár 26 méterre is megnőttek, vagyis majdnem akkorára, mint a ma élő a kék bálna (ami 29-30 méteres testhosszával a valaha ismert legnagyobb állat).

A meglepő eredményre egy Nagy-Britanniában talált alsó állkapocscsont fosszíliát vizsgálva jutott egy nemzetközi kutatócsoport, melyről a Plos One című tudományos lapban számoltak be. Kutatásuk azt is bebizonyította, hogy a Nagy-Britanniában talált hasonló csontok nem dinoszauruszokhoz tartoztak. Sokáig ugyanis ezt feltételezték a csontok hatalmas mérete miatt.

Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem kutatója és munkatársai 2016-ban a délnyugat-angliai Lilstockban találták az állkapocscsontot. Az egyméteres csontra öt részre törve bukkantak rá. Az ősi állat méreteire más ichtioszaurusz-csontokkal összehasonlítva következtettek a kutatók.

A halgyíkok, vagy ichtioszauruszok domináns vízi hüllők voltak a jura kori tengerekben. Elevenszülőként még az utódok világrahozatalakor sem hagyták el a vizet. Mivel húsevők voltak, főként hüllőkkel, halakkal, tengeri ízeltlábúakkal táplálkoztak.

Az ichtioszaurusz-fosszíliák egyébként nagyon gyakoriak Nagy-Britanniában, nemrég egy hasában 6-8 embriót hordozó vemhes halgyík fosszíliáját mutatták be szakértők.

Borítókép: AFP PHOTO / nature / Andrey Atuchin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!