elhivatottság

2018.04.29. 09:11

Kilencedszer készül az Everestre a rekorder hegymászó

Lhakpa Sherpa jutott fel a legtöbbször a hegyre nőként.

Nepalese climber Lhakpa Sherpa, who holds the world record for most successful climbs of Mount Everest for a woman with seven ascents, poses with her Guinness record certificate in Kathmandu on May 27, 2016. Lhakpa Sherpa broke her own world record when she climbed Mount Everest for a seventh time on May 20. / AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMA

Tovább javítana rekordján a Mount Everestre legtöbbször feljutó nő: Lhakpa Sherpa kilencedszer készül meghódítani a világ legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsát.

A nepáli születésű, de hosszú ideje az Egyesült Államokban élő 44 éves nő egy szupermarket készételeket kínáló részlegén dolgozik, mosogat és a szemetet hordja ki. Évente egyszer azonban hazautazik Nepálba, hogy fivérei túraszervező vállalkozásában segítve, a főszezont jelentő tavaszi idényben feljusson a Mount Everestre.

A serpa népcsoportban, amelyhez tartozik, a lányokat nem nagyon engedték hegyet mászni – emlékezett vissza az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában. Szívesen lett volna orvos vagy pilóta, de serpa lányként – négy fiú- és hét lánytestvérrel felnőve – nem járhatott iskolába. Ő azonban mindig is fiús lány volt, és nem riadt vissza attól, hogy teherhordóként segítse a férfiak munkáját a családban.

Hegymászóvá válni azonban már nehezebb volt, különösen az után, hogy az első nepáli nő, aki felért a hegycsúcsra 1993-ban, Pasang Lhamu Sherpa az ereszkedés közben életét vesztette. Lhakpa Sherpa egy öttagú női hegymászócsoporthoz csatlakozva 2000-ben kapott engedélyt a nepáli hatóságoktól a Mount Everest megmászására. Ő volt az első nepáli nő, aki megmászta a csúcsot és vissza is tért.

A férfiak között 21 sikeres mászással három, hegyi vezetőként dolgozó serpa tartja a rekordot. Kettő közülük már visszavonult, Kami Rita Sherpa azonban az idén 22. csúcshódítására készül.

A 2018-as tavaszi idényben 346 hegymászó kapott eddig engedélyt a Mount Everest megmászására. Ez valamivel elmarad a rekordot jelentő tavalyi 373-tól.

Borítókép: Lhakpa Sherpa a Guinness-rekordját igazoló papírral / PRAKASH MATHEMA / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!