populáció

2018.05.27. 16:53

Több mint 40 éve kihalt pillangófajt honosítanak meg újra Angliában

A szabadon engedés pontos helyét akkor árulhatják majd el, amikor a populáció már újra meghonosodott a vidéken.

Több mint 40 éve eltűnt Angliából az a pillangófaj, amelynek márványos-foltos szárnyú egyedeit egy nagyszabású állatvédelmi projekt keretében engedték szabadon a napokban.

A Pyrgus communis nevű lepke egykor mindennapos látvány volt az angol erdők peremén, de élőhelyük több évtizeden át tartó zsugorodását követően 1976-ben végleg eltűnt Angliából.

Lepkekutatók Belgiumban gyűjtöttek össze több mint 40 kifejlett egyedet a héten, mielőtt a kelet-közép-angliai Rockingham erdőben szabadon engedték volna őket.

Ugyan Skóciában fennmaradt a faj néhány képviselője, a tudósok úgy vélték, a belgiumi körülmények jobban hasonlítanak az angliaihoz: mindkét helyen bőven terem a vadzab nevű fűféle, amely a hernyóknak nyújt táplálékot.

A 8 millió fontos (2,5 milliárd forintos) projektet irányító lepkementő szervezet, a Butterfly Conservation szerint az akció a fajmegőrzés fontos mérföldköve.

Elmondták, hogy a mostani szabadon engedés csak az első volt abból a sorozatból, amelyet terveznek. A szabadon engedés pontos helyét akkor árulhatják majd el, amikor a populáció már újra meghonosodott a vidéken.

Borítókép: illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!