borostyánkőbe zárva

2018.07.19. 14:30

A dinók korából származik a felfedezett bébikígyó

Borostyánkőbe zárt, a tojásból valószínűleg éppen kikelt kígyó maradványait fedezték fel Mianmar területén, a kis hüllő 99 millió évvel ezelőtt, a kréta korszakban, a dinoszauruszok korában élhetett – számolt be róla a BBC hírportálja.

This picture taken on May 31, 2018 shows Akbar Khan, a 52-year-old self-described 'extreme fossil in amber hunter' inspecting a piece of honey-coloured fossilised tree sap from Kachin State in Myanmar at his streetside stall in Bangkok. "Amber hunters" on a quest for a Jurassic Park-style discovery of dinosaur remains sift through mounds of the precious resin in Myanmar -- a lucrative trade that captivates palaeontologists but also fuels a decades-long conflict in the far north. / AFP PHOTO / Lillian SUWANRUMPHA / TO GO WITH Myanmar-Economy-Palaeontology; Feature by Richard SARGENT

Fotó: AFP

A leletről szóló tanulmány a Science Advances friss számában jelent meg.

A tudósok szerint a kígyókövület „hihetetlenül ritka” lelet.

„Először bukkantunk ennyire fiatal kígyó fosszíliájára”

- mondta el Michael Caldwell, a kanadai Albertai Egyetem tudósa.

Az új fajnak a Xiaophis Myanmarensis nevet adták, ami mianmari alkonyati kígyót jelent.

Egy másik borostyánkövület egy másik, sokkal nagyobb kígyó levedlett bőrét tartalmazza. Nem tudni, ugyanazon fajhoz tartozik-e, mint a fiatal egyed.

A fosszíliák úgy maradhattak fenn, hogy az állat beleragadt egy a gyantába, amelyik bőrt, pikkelyeket, szőrt, sőt egy állat egész testét is képes konzerválni.

„A borostyánkő egyedülálló: ami hozzáért a gyantához, azt magába zárta, mintha az állat belefagyott volna a műanyagszerű masszába” – mondta Caldwell.

A kis kígyó fosszíliája 97 csigolyát és a hozzájuk kapcsolódó bordacsontokat tartalmazza, feje nincs.

A maradványokat szinkrotronnal, különösen nagy teljesítményű röntgensugárforrás segítségével elemezték, hogy a mai kígyókkal összehasonlítsák.

Az anatómiai jellemzők alapján úgy tűnik, a kígyók gerince nem sokat változott az elmúlt 100 millió évben. A tudósok szerint

a faj évtízmilliókon át létezhetett, mielőtt kihalt.

A borostyánkő belsejében talált növény- és rovardarabkák azt bizonyítják, hogy az állat erdőben élt. Ez az első lelet, ami a kréta korszak kígyóinak erdei élőhelyét bizonyítja, mivel a korábban megtalált fosszíliák folyókhoz, tengerekhez kötődő kövekben maradtak fenn.

Borítókép: illusztráció

AFP PHOTO / Lillian Suwanrumpha

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!