hiába a védelem

2018.07.20. 16:16

Így sodorja a kihalás szélére a tobzoskákat az ázsiai feketepiac

Több mint hét tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le pénteken hongkongi vámosok egy Nigériából érkezett konténerben.

Ground pangolin or Temminck's pangolin or the Cape pangolin (Smutsia temminckii), Kalahari Desert, South African Republic. Biosphoto / Sylvain Cordier

A lefoglalt tobzoskapikkely értéke majd félmillió dollár, a konténer szállítói a hongkongi teherkikötőben azt állították, hogy műanyagot szállítanak benne.

A testükön tetőcserép módjára elhelyezkedő pikkelyborítású tobzoskák – más néven pikkelyes hangyászok – Afrikában és Ázsiában élnek, elsősorban húsukért, bőrükért és pikkelyeikért vadásszák, amelyeket a hagyományos kínai és vietnami gyógyászatban hasznosítanak.

A tobzoskák minden ázsiai országban védelem alatt állnak és a washingtoni egyezmény (CITES) szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük. Az illegális kereskedőktől Ázsiában leggyakrabban tobzoskákat koboznak el.

Környezetvédelmi szakemberek szerint az ázsiai tobzoska húsának és pikkelyeinek illegális kereskedelme, az egyre növekvő kínai kereslet és a törvények betartásának hiánya miatt a pikkelyes emlős szinte teljesen eltűnt Kambodzsa, Vietnám és Laosz területéről az utóbbi két évtizedben.

A térségben olyan kevés tobzoska maradt, hogy távolról, Afrikából próbálnak szert tenni rájuk.

Vadon a tobzoskák szaporodása lassú, egyszerre csak egy kicsinyük születik. A pikkelyes emlősök hangyával, termesszel táplálkoznak, mellső lábukon található erőteljes karmaikkal tépik fel a rovarok várát.

Borítókép: Biosphoto / Sylvain Cordier/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!