kína

2018.07.16. 10:26

Nagylelkű jótevő adta vissza az ellopott ősrégi szobrot

Az ereklye az Északi Vej-dinasztia (386-535) idejéből való.

Egy 1500 éves szoborfejet kapott vissza Kína, melyet csaknem száz évvel ezelőtt loptak el az észak-kínai Sanhszi tartományban lévő ősi kínai buddhista barlangtemplomok, a Jünkang-barlangok egyikből.

A 26,5 centiméter magas és 12 centiméter széles szobrot John S. C. Wang és felesége adományozta pénteken a Sanhszi Múzeumnak.

A mosolygós figurának hosszú orra, vékony szeme és szája, hosszú füle van, valamint a Hszianpej nomád népcsoportra jellemző fejfedőt visel.

Az 1500 éves szoborfej az Északi Vej-dinasztia (386-535) idejéből való és nagyjából 1925-ben lopták el a Jünkang-barlangok egyikéből.

A fej felfedezője, a 71 éves Wang kalligráfiaoktatóként dolgozik az ázsiai művészetnek szentelt, washingtoni Freer Gallery of Art és Arthur M. Sackler Gallery múzeumokban. A szoborra akkor bukkant rá, amikor tanácsadóként segített egy aukciósházat.

„Megdöbbentett a kifinomult faragás és a békét sugárzó arckifejezés”

- idézte fel Wang, hozzátéve, hogy később megvásárolta a művet egy harmadik generációs műgyűjtőtől, aki nem becsülte annyira az ősi tárgyakat, mint elődei tették.

Wang immár másodszorra adományozott a Jünkang-barlangokból származó műtárgyat Kínának: két évvel ezelőtt, 2016-ban egy Buddha-szobor fejét adta vissza a múzeumnak.

A korai kínai buddhista barlangművészet egyik remekműveként számon tartott Jünkang-barlangokban több mint 59 ezer faragott szobor található. A terület 2001-ben került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára.

Borítókép: Illusztráció / Látogatók egy pekingi múzeumban / Shutterstock / TK Kurikawa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!