Furcsa viselkedés

2018.08.23. 10:29

Egy dongó elpusztult, a hangyák meggyászolták – vagy mégsem?

Videó készült arról, hogy az apró ízeltlábúak virágszirmokkal vették körbe egy elhullott dongó tetemét. Kérdés, hogy a végtisztességet adták meg neki, vagy egész más okból cselekedtek így.

A szóban forgó videót egy minnesotai lakos, Nicole Webinger készítette, a felvétellel kapcsolatos rejtély pedig egészen lázba hozta nemcsak a lakosságot, de a tudósokat is – számolt be róla az Origo.

„Éppen a kertben dolgoztam, amikor megláttam, mi történik. A hangyák szirmokkal vettek körbe egy elpusztult dongót. Olyan volt az egész, mintha temetést rendeztek volna neki” – idézi a portál a nőt, aki a Reshareworthy nevű weboldalon osztotta meg élményét.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=46&v=dyHNhgtjckk

A Science Alert tudományos portálnak nyilatkozott Mark Elgar viselkedésökológiával foglalkozó szakértő. „Az elsőéves biológia szakos hallgatóimnak példaként fogom felhozni, ha a szuggesztió erejéről beszélünk. A videó ismertetője szerint a hangyák virágszirmokba burkolják a dongó élettelen testét – milyen csodálatos cselekedet is ez.”

Elgar azonban eloszlatja a felvétel körül kialakult rózsaszín ködöt, véleménye alapján nagy valószínűséggel nem egy nemes gesztusnak lehetünk tanúi, más okok vezérelhetik a kicsiny rovarokat – áll a cikkben.

Amikor a méhek és a hangyák elpusztulnak, testük olajsavat bocsájt ki. Ám míg a méhek elhullott bajtársaikat egyszerűen kilökik a kaptárból, a hangyák a kolónia közelében található szemétdombra hordják az élettelen egyedeket.

„A hangyák kémiai jelekre adott válaszai kontextusfüggőek: máskülönben összevissza dobálnák az elhullott dolgokat”– mondta Elgar. „Nem kizárt, hogy néhány dolgozó az olajsavra reagálva próbálja elszállítani a dongót a fészekhez, de ez igen valószínűtlen forgatókönyv.”

Többen azt is felvetették, hogy a szirmokkal a hangyák a dongóból érkező szagokat akarják elnyomni, így tartva távol a ragadozókat a potenciális élelemforrástól. Ilyen viselkedést ugyanakkor még sohasem sikerült megfigyelnie a szakembereknek, és azt sem tartják valószínűnek, hogy a hangyák birtokában lennének effajta ismereteknek.

Elgar véleménye alapján az igazság sokkal földhözragadtabb, mint a fent ismertetett forgatókönyvek többsége: a dongó pont a hangyafészek bejárata fölött lehelte ki a lelkét, emiatt pedig a hangyák nem tudják behurcolni az élelemnek szánt szirmokat az odújukba, így a földre teszik azokat.

Borítókép forrása: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!