lelketlen pénzhajhászás

2018.08.23. 16:24

Szándékosan betegítettek meg turistákat nepáli túravezetők

A betegséget okozó szereket azért csempészték bele az ételbe, hogy hasznot húzzanak a helikopteres mentésekből és orvosi kezelésekből.

Caravans of donkeys on a suspension bridge Tal Nepal. Biosphoto / Antoine Boureau

A katmandui hatóságok csütörtöki közlése szerint 15 cég – nyolc utazásszervező, négy kórház és három helikopterszolgáltató – vett részt a nagyszabású csalásban, amelyben sok ezer dollárral károsítottak meg külföldi biztosítótársaságokat.

Az utazási irodák „jutalékot” kaptak a helikopteres cégektől és a kórházaktól a szándékosan előidézett légi mentések és gyógykezelések után.

Csaló túraszervezők szándékosan megbetegítették utasaikat, többször is felszámolták a biztosítóknak a helikopteres mentések költségeit, és rábírtak turistákat arra, hogy enyhe megbetegedések esetén is légi mentést kérjenek. Jattoltak a szükségtelen és túlárazott gyógykezelések után a kórházak is.

A külföldi biztosítótársaságok a nepáli piacról való kivonulással fenyegették meg a katmandui kormányt arra az esetre, ha szeptember 1-jéig nem vet véget a kiterjedt csalásnak. Az ellenőrzések során több mint 50 céget vizsgáltak. A biztosítók felmérése a helikopteres mentések 30 százalékát találta szükségtelennek.

A hatóságok azt mondták, hogy fontolóra veszik állami hegyimentő-szolgálat bevezetését a csalások megelőzésére.

Borítókép: karaván halad egy nepáli hídon

Forrás: AFP/Biosphoto/Antoine Boureau

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!