gyilkos vállalkozás

2018.10.30. 11:02

Kína lazít a csontkereskedelmen

Lazítva az 1993-ban elfogadott tilalmon, Kína „engedélyezni fogja különleges körülmények között” az olyan veszélyeztetett fajok, mint a tigris és az orrszarvú csontjaiból készült termékek kereskedelmét, környezetvédők azonnal elítélték a döntést.

A custom officer places a seized leaopard skin, part ivory tusks, rhino horns and leopard skins seized in Hong Kong on August 7, 2013. Hong Kong customs seized an illegal shipment of ivory tusks, rhino horns and leopard skins worth more than 5 million USD, officials said, the second seizure of endangered species parts in a month in the Asian financial hub, home to one of the busiest ports in the world. AFP PHOTO / Laurent FIEVET (Photo by LAURENT FIEVET / AFP)

Fotó: AFP

A kínai kormány által hétfőn közzétett közlemény nem szól arról, hogy megváltoztatták volna a vonatkozó törvényt, ugyanakkor bejelenti, hogy a hatóságok a jövőben „felügyelni fogják” a kereskedelmet, és

csak fogságban tenyésztett állatoktól lehet rinocérosztülökre és tigriscsontra szert tenni „orvosi kutatások vagy gyógyászat céljából”.

„Speciális körülmények között megerősítjük ezen termékek kereskedelmének és használatának szabályozását és minden vonatkozó lépést engedélyeztetni kell, a kereskedelem mennyiségét pedig szigorúan ellenőrizni fogjuk” – olvasható a közleményben.

Tigriscsontokat és orrszarvútülköt a hagyományos kínai gyógyászat használja annak ellenére, hogy nincs bizonyíték hatékonyságukról a betegségek kezelésében,

és az állatok leölése komoly hatással van populációjukra.

A tilalom enyhítését a kínai kormány nem indokolta, és arról sem szóltak, miként szabályozzák a tigris- és orrszarvútenyésztést, ugyanakkor felszólította a helyi hatóságokat, hogy fokozzák az orrszarvúk és a tigrisek védelmében folytatott reklámtevékenységüket az illegális kereskedelem bojkottjának érdekében.

A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) szerint a tilalom enyhítését célzó kínai lépésnek „pusztító következményei lehetnek világszerte”, mivel lehetővé teszi, hogy az orvvadászok és az állatkereskedők a legalizált kereskedelemre hivatkozva folytathatják tevékenységüket. „Mivel igen csekély számú a tigris- és a rinocéroszpopuláció és számtalan veszély is leselkedik rájuk, az állatok részeivel folytatott kereskedelem engedélyezésével Kína túlságosan kockázatos vállalkozásba kezd” – hangoztatta Margaret Kinnaird, a WWF illetékese.

Ez a döntés ellentmond a kínai vezetés közelmúltbeli vállalásainak az illegális vadállat-kereskedelem terén – tette hozzá.

Kínában régóta engedélyezett a tigrisek tenyésztése farmokon, az állatok csontját állítólagos gyógyászati célokra használják fel – az Environmental Investigation Agency brit szervezet szerint.

A farmok működtetői állítólag vizsgálják rinocéroszok tenyésztésének lehetőségét is, bár az állat a tigrissel ellentétben nem őshonos a kelet-ázsiai országban.

Becslések szerint vadon mintegy 3890 tigris él, a kínai farmokon több ezret tenyésztenek gyakran nyomorúságos körülmények között.

Borítókép: AFP / Laurent Fievet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!