áttörés

2018.10.01. 13:21

Mesterséges megtermékenyítéssel születtek oroszlánok

Megszülettek a világ első mesterséges megtermékenyítéssel fogant oroszlánkölykei Dél-Afrikában.

The world's first lion cubs born through artificial insemination, Victor and Isabel, play under a tree at the Ukutula private game conservation centre, northwest of the South African capital Pretoria, on September 14, 2018. They are a product of the successful pregnancy concieved via non-surgical artificial insemination of a lioness with freshly harvested semen from a male lion. Scientists hope that the technique could be applied elsewhere to save endangered wild felines globally. / AFP PHOTO / Phill Magakoe

Fotós: AFP

A két kölyök, egy hím és egy nőstény augusztus 25-én született, mindketten jól vannak és egészségesek – mondta Andre Ganswindt, a Pretoriai Egyetem emlőskutató intézetének munkatársa.

Az intézet szakértői a nőstény afrikai oroszlánok (Panthera leo) reprodukciós rendszerét kutatják, 18 hónapnyi kísérletezés után érték el a sikert.

Ganswindt elmondta, hogy egy egészséges oroszlántól gyűjtöttek spermát, majd meglepő módon nem volt szükség túl sok próbálkozásra a sikeres megtermékenyítéshez. A szakértő szerint az áttörő eredmény megismételhető, így a tudósok remélik, hogy a technika alkalmazható lesz más veszélyeztetett nagymacskák megmentésére is.

Az oroszlánok kihaltnak számítanak 26 afrikai országban, a vadon élő egyedek száma az elmúlt két évtizedben 43 százalékkal visszaesett.

Nagyjából 20 ezer példány él szabadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint, amely az afrikai oroszlánt a sebezhető kategóriába sorolja.

„Ha nem teszünk valamit, kihalhatnak” – mondta Ganswindt.

Kiemelte: ahelyett, hogy az oroszlánokat pároztatás céljából áthelyeznék, ezzel a technikával egyszerűen a spermát kell átszállítani a termékeny nőstényekhez, ahogyan azt a fogságban élő elefántpopuláció esetében is teszik Észak-Amerikában és Európában.

Az eredmények részben Isabel Callealta spanyol állatorvos és a Pretoriai Egyetem tudósa kutatásának köszönhetők.

Callealta arra képzett ki oroszlánokat, hogy közvetlenül a kerítés mellé feküdjenek, ahol könnyen vérmintákat vehetnek tőlük

a hormonszintjük és így az inszemináció ideális időpontjának meghatározása érdekében.

A megtermékenyítést a Pretoriától 80 kilométerre északnyugatra lévő Ukutula Conservation Centerben végezték.

„Az, hogy az első mesterséges megtermékenyítéssel fogant oroszlánkölykök természetes hazájukban, nem pedig egy tengerentúli állatkertben születtek, fontos mérföldkő Dél-Afrika számára” – fogalmazott Imke Lueders kutató.

„Az asszisztált reprodukciós módszer újabb eszköz az állatvédelem számára, természetesen nem az egyetlen megoldás, de egy újabb módszer, amelyet a veszélyeztetett fajok védelme érdekében használhatunk” – mondta.

Állatvédelmi szervezetek azonban bírálattal is illetik a módszert.

„A fogságban élő oroszlánok tenyésztésének ipara Dél-Afrikában kizsákmányoló és profitorientált. Bevételét interakción alapuló tevékenységekből – oroszlánkölykök simogatásából, oroszlánsétáltatásból, trófeavadászatból és oroszláncsontvázak kereskedelméből – szerzi és semmivel sem járul hozzá a faj megőrzéséhez” – emelte ki Mark Jones, a Born Free Alapítvány munkatársa.

Egy 18 nemzetközi és afrikai állatvédelmi szervezetből álló csoport levelet írt a kutatóknak. Eszerint nem támogatják a kutatást, de elismerik, hogy a mesterséges megtermékenyítés segíthet más veszélyeztetett vadmacskák, például a gepárdok védelmében.

Borítókép: a történelmi oroszlánkölykök

Képek forrása: AFP / Phil Magakoe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!