Anyai ágon öröklődnek

2018.11.04. 08:00

A zsiráfnak az élete múlik a foltjain

Az újszülött zsiráfok szép, foltos mintázata már azt is előrevetíti, hogy a borjú képes lesz-e túlélni a rá váró megpróbáltatásokat vagy sem. Ráadásul a Pennsylvaniai Egyetem kutatói bizonyosságot találtak arra, hogy a zsiráfok foltos mintázata szinte pontosan másolja az anyjáét.

A zsiráfokat a tigrisekhez, zebrákhoz és jaguárokhoz hasonlóan foltok tarkítják. Ezek elsősorban a testhőmérséklet szabályozásában jutnak kiemelt szerephez. A foltok segítenek más állatoknak jelezni, hogy ugyanahhoz a fajhoz tartoznak. A foltos mintázatokat továbbá álcázásra is használják: egyik állat a vadászathoz, míg a másik a rejtőzködéshez. Ezek a minták ugyanis optikailag felosztják a testformát – áll a Vasárnap Reggel legfrissebb számában.

A cikk beszámol róla, hogy kutatók csapata vizsgálta azt, hogy a borjak foltos mintázata milyen mértékben segít az állatoknak „besimulni” a környezetükbe. A rejtőzködés ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy el tudják kerülni a ragadozókat. A kutatók kiterjesztették a fényképes megfigyelést további 258 zsiráf borjúra. Őket évente hat alkalommal fotózták a vizsgálat négy éve alatt. Ezután matematikai elemzés alá vették a fényképekre vonatkozó adatokat. Ezek az analízisek pedig lehetővé tették számukra, hogy megbecsülhessék annak a valószínűségét, hogy egy-egy borjú mennyi ideig képes életben maradni a vadonban. Úgy tűnt, hogy

azoknak az állatoknak volt a legnagyobb túlélési esélye, amelyek nagyobb, szabálytalanabb alakú foltokkal rendelkeztek

– áll a cikkben.

Fotó: Shutterstock

 

„Az eredmények nem arra utalnak, hogy maguk a foltok fontosak a túlélés szempontjából, hanem inkább arra, hogy a mintázatok közötti különbségek határozzák meg azt, hogy a borjak életben maradnak vagy sem” – idézi az írás Hopi Hoekstrát, a Harvard Egyetem evolúciós biológusát. És bár a foltok elsősorban a rejtőzködést szolgálják, az az alatt rejlő,

fejlett kis érrendszer abban is segíti a zsiráfokat, hogy leadják a felesleges hőt

Afrika forró szavannáin. Az állat valamennyi foltja így különleges szerephez jut, és egyfajta hőablakként működve hűti a gazdáját.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!