helyszíni beszámoló

2018.11.24. 15:10

Gázspray miatt leállt az M2-es metró, majdnem kitört a pánik (fotókkal)

Szombaton órákra leállították a budapesti piros metrót, az utasok az alagútban rekedtek, végül tűzoltók terelték őket ki az alagútból. A Mediaworks munkatársa is ott volt a kimenekítettek között – így az ő fotói is bravúros helyzetjelentéssel szolgálnak.

Forrás: MW

Fotó: Meszlényi Márk

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombati közleménye szerint 13 óra körül valaki paprikaspray-t fújt ki az egyik szerelvényben, többen rosszul lettek, az utasokat emiatt ki kellett menekíteni.

A szerelvény a vészfék meghúzása miatt állt meg, a néhol megjelent hírekkel ellentétben sem tűzeset, sem gázszivárgás nem történt – írták. Hozzátették, a mentők a Puskás Ferenc Stadion állomásnál ideiglenes mentősátorban látták el az ápolásra szoruló utasokat.

Korábban arról tájékoztattak, hogy műszaki okok miatt nem jár a metró, és a BKK Facebook-oldalán csak ez a szűkszavú közlemény volt olvasható: „Az M2-es metró helyett pótlóbusz közlekedik az Örs vezér tere és a Deák Ferenc tér között hatósági intézkedés miatt. Utasaink türelmét kérjük!”

A mentési munkák befejezéséig pótlóbusz járt az M2-es metró helyett a Deák Ferenc tér és az Örs vezér tere között.

Mentők dolgoznak a 2-es metró Puskás Ferenc Stadion állomásánál 2018. november 24-én
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI Fotó

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő-helyettese elmondta, hogy a Stadionok és a Keleti pályaudvar metróállomások között megállt szerelvény utasainak a felszínre juttatásához kérték a segítségüket. A katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, az összes utast sikerült kihozni a metróból – tette hozzá.

Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője elmondta, hogy a paprikaspray egy szóváltást követően kerülhetett elő, egy másik utas pedig gázszivárgást feltételezve húzhatta meg a vészféket. A rendőrség ismeretlen tettes ellen, garázdaság miatt nyomoz – közölte.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője közölte, hogy 4 mentőkocsival vonultak a helyszínre, 20 embert kellett köhögés és könnyezés miatt megvizsgálniuk. Kórházba senki nem került és orvosi ellátásra sem volt szükség, az összes tünet átmenetinek bizonyult – tette hozzá.

Némelyek attól féltek, fel fog robbanni a metró

Hírportálunk munkatársa is éppen azon a szerelvényen utazott, amelyen az eset történt. Beszámolója szerint a metró a Puskás Ferenc Stadion és Keleti pályaudvar állomások között járt, amikor valaki gázspray-t használt. A szer orrfacsaró szaga rögtön szétterjedt a szerelvényben, az utasok pedig meghúzták a vészféket, amelynek következtében a szerelvény az alagút közepén megállt.

Mivel nem mindenki tudta, mi történt, csak a „gáz” szót hallották, többen gázszivárgást kezdtek emlegetni, és azt, hogy fel fog robbanni a metró. Szerencsére azonban erről nem volt szó.

Az alagútban mintegy fél óra-negyven percet vesztegelt a szerelvény (vélhetően azért is, mert a vészfékezés következtében elment a feszültség, így nem is tudtak tovább indulni). Mindeközben a világítás is kezdett pislákolni, tovább fokozva a pánikot.

A rémült utasokat végül a közlekedési cég illetékesei a tűzoltók segítségével kiterelték az alagútból, ami több száz méternyi sétát jelentett a föld alatt.

Kollégánk helyszínen készített képeit itt tekintheti meg:

MW/Meszlényi Márk
MW/Meszlényi Márk
MW/Meszlényi Márk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!