Fekete barik

2019.01.15. 10:55

Az első rackák: bolyhos bárányok születtek a Budakeszi Vadasparkban

Az újévi jövevények nem csak egészségesek és kicsattannak az energiától, de érkezésükkel biztosítani tudják a hazánkban a honfoglalás kora óta élő régi juhfajta megőrzését is.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Fotó: Zachán Viktor

A szénfekete kicsinyek még magukon érezhetik édesanyjuk óvó tekintetét, azonban már kíváncsian ismerkednek a Budakeszi Vadaspark parasztudvarának többi lakójával és látogatójával. Az anyai és a vadasparki szakemberek gondoskodásának köszönhetően a bolyhos bárányok szépen növekednek és sem a télies időjárás, sem a hó nem jelent rájuk veszélyt.

Ráadásul hamarosan a többi háztáji állattal együtt elköltöznek az új, tágas, korszerű és környezetgazdagítási szempontok figyelembevételével készülő parasztudvarra.

Az ősszel kezdődött munkálatok első lépéseként Tulipán és Nándi, a magyar tarka tehén és bikaborjú, illetve Pörkölt, a parlagi szamár költözött át egy modernebb kifutóba, ahova az idei év során az új racka juhok is követik őket – számol be az eseményekről a vadaspark közleménye.

A racka juh jól alkalmazkodott a Kárpát-medence éghajlati viszonyaihoz: gyapja meglehetősen durva, tincsekben lógó, ami egyrészt kiváló hőszigetelést biztosít, másrészt a csapadék ellen is véd.

A racka gyapja nem értékes ugyan, viszont kultúrtörténeti jelentősége van: ebből az anyagból abból készült ugyanis a pásztorok közismert subája.

A Magyarországon őshonos juhfajta a hazai állomány kis százalékát (kb. 5%) teszi ki. A nemzeti parkok leginkább a génmegőrzés, és a puszták megóvása érdekében tartanak nagyobb nyájakat, valamint egyre több helyen láthatóak turistalátványosságként – ismerteti a közlemény.

Fotók: Zachán Viktor / Budakeszi Vadaspark.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!