sikeres expedíció

2019.02.20. 15:03

Kihaltnak hitt óriásteknőst találtak Galápagoson

Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egy példányát fedezték fel a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán – közölte az ecuadori környezetvédelmi miniszter.

ZANZIBAR, TANZANIA - AUGUST 20 : A giant tortoise is seen at Changuu Island (also known as Prison Island) in Zanzibar, Tanzania on August 20, 2018. The island hosts a population of Aldabra giant tortoises (Aldabrachelys gigantea) one of the largest tortoises in the world. At the end of the 19th Century, the Island became the Quarantine Station for Zanzibar, Kenya, Uganda and Tanganyika after the black death outbreak. Mahmut Serdar Alakus / Anadolu Agency

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotó: Mahmut Serdar Alakus

A Chelonoidis Phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre egy expedíció bukkant rá, melyet a szigetek Nemzeti Parkja és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport szervezett – írta Marcelo Mata kedden a Twitteren, a bejegyzést a két szervezet is megosztotta.

A miniszter nem közölt további részleteket azon kívül, hogy

a fajról úgy tudták, több mint 100 éve kihalt.

A Galápagos Conservancy szerint a Chelonoidis Phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős

„utolsó egyedét a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtötte be”.

„Noha úgy vélték, hogy az elmúlt évszázadok vulkánkitörései elpusztították a fajt, elszórtan jelezték, hogy maradhatott belőlük néhány a szigeten” – írta a szervezet honlapján.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a „súlyosan veszélyeztetett (esetleg kihalt) fajok” közé sorolta a Fernandina-szigeti óriásteknőst.

A sziget mindentől távol eső részeinek 1964-es felmérése „számos nagy darab teknősürülékre” és teknősharapások nyomaira bukkant, egy 2009-es légi felmérés észlelte az állat egy példányát, de ezt nem sikerült megerősíteni. 2013-ban szintén találtak ürüléket és lábnyomokat.

„Ezek az észlelések és jelek, melyeket ugyan további, alaposabb vizsgálatokkal kellene igazolni, azt jelzik, hogy nagyon kis számban, de a faj egyedeiből mégis maradhatott fenn néhány” – írta az IUCN.

A Fernandina-szigeti óriásteknőssel együtt 12 galápagosi teknős létezik, a szigetcsoport minden nagyobb tagján egy-egy. A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!